Imaginea sistemului de învățământ Romanesc la o săptămână de la începerea școlii

0 Comment
97 Views

Sistemul de învățământ Românesc nu a arătat niciodată foarte bine, este departe de a fi perfect, dar acum, mai mult că niciodată, pare să fie incapabil să țină pasul cu momentele dificile pe care le trăim cu toții. Pe lângă problemele pe care le întâmpinam an de an, lipsa manualelor, lipsa toaletelor, lipsa avizelor ISU de funcționare, anul acesta am avut de înfruntat un hop pe care sistemul nostru de învățământ nu pare a fi pregătit să-l depășească.

Cu toate că am avut deja experiența unui semestru online, iar Ministerul Educației ar fi trebuit să ia din timp măsuri, astfel încât să fim pregătiți pentru debutul de an scolar, că de fiecare data, parem a fi luați prin surprindere în ciuda faptului că e o realitate prezenta de mai multe luni.

Un sistem de învățământ nepregătit să lupte împotrivă combaterii răspândirii virusului

Lucrurile nu par a fi sub control,  elevii se afla în mijlocul unui experiment, iar părinții trăiesc cu frica în sân. Aceștia nu simt că tinerii ar fi protejați, iar masurile luate în scoli nu par să răspundă nevoilor primare de protecție împotrivă virusului Covid-19.

Elevii pot intra în unitățile de învățământ doar cu o declarație pe proprie răspundere semnata de părinți, astfel încât oficialii să aibă mâinile curate atunci când situația ar putea degenera într-un dezastru, care pare să fie anunțat.

În rest, avem parte de recomandări, păstrarea unei distante minime, de 1 metru, purtarea măștii atât în timpul orelor, cât și în pauze de către elevi, profesori și personalul auxiliar, dar și montarea unor separatoare unde nu este destul loc în clase. Cu toate că Ministerul Educației și inspectoratele școlare știau de mult timp că există școli care nu dispun de clase suficient de mari pentru a se respecta distanța, în București încă exista scoli care montează aceste despărțitoare. La o săptămână de la începerea scolii, autoritățile încă dau din coate pentru a duce lucrurile la zi, cu toate că erau masuri ce se puteau lua cu mult înainte de începerea noului an scolar.

Condițiile în care părinții pot opta pentru școala online

Monica Anisie, Ministrul Educației, a explicat care sunt motivele pentru care părinții pot opta pentru scoală online “Copiii care suferă de boli cronice sau au în familie persoane din categorii de risc, pot opta pentru scoală online, pentru a evita riscul infectării cu Covid-19.”

Care sunt masurile ce se vor lua atunci când vor apărea cazuri de infectare în scoli? Este o întrebare la care nu exista un răspuns clar. Am fost deja martorii eșecului din semestrul 2 al anului scolar anterior când mulți tineri nu au mai avut acces la educație. Există o scuză și este una întemeiată, nimeni nu se aștepta la un asemenea scenariu, însă după un semestru experimental, lucrurile nu par nici pe departe a fi rezolvate.

În România, 51% dintre copii nu au acces la o tableta sau computer, în special copiii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială, așadar, viitorul este incert și nimeni nu ne poate spune cu siguranță cum va supraviețui sistemul de învățământ Românesc, dacă școlile vor fi nevoite să-și închidă porțile din nou.

Dragos Matei
Article by Dragos Matei

Absolvent de Stiinte Politice la Universitatea din București, masterand al Facutății de Sociologie și Asistență Socială - UB, specializarea Studii de Securitate.


Miturile și teoriile conspirației legate de vaccinul Covid-19 au fost demascate

În această săptămână, Marea Britanie a intrat în istorie ca...

Leave your comment