Guvernul României împrumută 1,65 miliarde de euro, cea mai mare sumă luată până acum de pe piață internă la o licitație de obligațiuni în valută

0 Comment
48 Views

Un nou record a fost stabilit de Guvern, împrumutând 1,65 miliarde de euro de pe piața internă reprezentând cea mai mare sumă luată de până acum la o licitație de obligațiuni în valută. Ministerul Finanțelor a avut intenția inițială de a împrumuta 700 de milioane de euro, însă cererea din partea băncilor și investitorilor a ajuns la aproape 2 miliarde de euro, sumă finală împrumutată fiind mai ridicată. Obligațiunile au un randament anual de 0,39%, dar și o scadență pe doi ani.

În urmă cu 10 ani, în luna noiembrie 2010, Guvernul a reușit și atunci un record pentru un împrumut în valută pe piața internă, luând 1,32 miliarde de euro pe 3 ani. Este important de știut că emisiunile de obligațiuni în euro sunt mai rare comparativ cu cele în lei, ce au loc de obicei de două ori pe săptămână.

Statul obișnuiește să împrumute de pe piața internă sume în euro doar dacă băncile locale dispun de sume importante și iși arată interesul înspre creditarea statului. Este interesant faptul că pentru luna octombrie Ministerul Finanțelor a anunțat intenția de a trage suma de 5,06 miliarde de lei. Condițiile de pe „piață” influențează foarte mult rezultatul acestor sume atrase, ele fiind de cele mai multe ori diferite față de cele anunțate ca intenție, dar Guvernul respectă întotdeauna datele stabilite pentru licitație.

În decursul acestui an, mai precis în luna februarie și august, statul s-a mai împrumutat de două ori de la băncile de pe piața internă; prima dată cu 150 de milioane de euro urmând câteva luni mai târziu să se împrumute cu suma de 495,1 milioane de euro.

În data de 27 februarie 2020, conducerea Ministerului Finanțelor a împrumutat suma de 150 de milioane de euro pe 5 luni obținând în premieră o dobândă negativă de 0,11% pe an. Pentru zona euro este deja ceva comun să se împrumute la dobânzi negative ca urmare a politicii monetare a Băncii Centrale Europene, însă România obține pentru prima dată un astfel de împrumut; de menționat ar fi faptul că la începutul aceleiași luni, Polonia a împrumutat pe o durată de 5 ani suma de 1,5 miliarde de euro la care s-a oferit o dobândă de 0,102% pe an.

Sursa: profit.ro

FacemSpitale
Article by FacemSpitale

Profil oficial al platformei FacemSpitale


Leave your comment