Guvernul României a aprobat OUG prin care pacienții cu forme ușoare și medii de COVID-19 vor fi tratați acasă, de către medicii de familie

0 Comment
42 Views

Guvernul României a aprobat joi ordonanța de urgență care permite tratarea pacienților cu forme ușoare de COVID-19 de acasă, de către medicii de familie. Este o măsură care vine să sprijine sistemul medical sufocat, având în vedere că este a 3a zi la rând cu peste 4900 de cazuri.

„A fost adoptată o ordonanţă de urgenţă în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 asimptomatici sau cu forme uşoare. În această privinţă au fost reglementate procedurile de monitorizare a acestor pacienţi de către medicii de familie, astfel încât să fie redusă presiunea pe sistemul sanitar de urgenţă şi, în acelaşi timp, să fie implicată această zonă de servicii furnizate de medicii de familie în sprijinul pacienţilor şi în vederea efectuării acelor tratamente şi furnizării asistenţei medicale necesare acestor pacienţi. Practic, pacienţii infectaţi cu coronavirus, pacienţii asimptomatici vor fi monitorizaţi şi asistaţi medical de către medicii de familie, iar, în această privinţă, medicii de familie vor avea posibilitatea, potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, să deconteze aceste prestaţii medicale în sumă de 105 lei pe caz din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, a spus Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

Este o măsură discutată de mai mult timp de către oficialii din guvern pentru a veni în ajutorul spitalelor aglomerate care nu mai fac față numărului tot mai mare de infectați. Încă de pe 15 octombrie ministrul sănătății, Nelu Tataru, anunța că guvernul pregătește aceasta ordonanță, pentru formele ușoare de COVID-19, care vor putea fi tratate de acasă de către medici de familie.

Ordonanța de urgență vine într-un context dificil, în ultimele 24 de ore s-a atins un nou prag al numarulu de infectări, peste 5000 de oameni au fost testați pozitiv dintr-un total de 35.351 de teste, 82 de oameni au murit, iar numărul pacienților de la ATI  a crescut la 782.

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

Dragos Matei
Article by Dragos Matei

Absolvent de Stiinte Politice la Universitatea din București, masterand al Facutății de Sociologie și Asistență Socială - UB, specializarea Studii de Securitate.


Miturile și teoriile conspirației legate de vaccinul Covid-19 au fost demascate

În această săptămână, Marea Britanie a intrat în istorie ca...

Leave your comment