Florin Hozoc, specialist în sănătate, ignorat parțial de Min. Sănătății deși ar fi putut reduce la jumătate mortalitatea cauzată de COVID-19 prin aparatura pe care a dorit să o doneze – VEZI INTERVIUL

0 Comment
745 Views

Florin Hozoc a oferit un interviu platformei FacemSpitale.ro în care a explicat cum a încercat să sprijine sistemul medical prin donarea unor aparate de plasmă convalescentă însă, dintre cele 50 de aparate puse la dispoziție, doar 18 au ajuns în Centrele de Transfuzie din România. “Până în momentul de față lucrurile au evoluat modest, dar este important că din punctul de vedere al reacției Ministerului Sănătății, adică după ce am făcut acea primă ofertă de 3 echipamente au reacționat rapid, am semnat protocolul de donație, acele echipamente au ajuns repede în centrele de transfuzie, dar fiind o solicitare mare și din partea celorlalte centre de transfuzie, am înaintat o nouă ofertă și am extins oferta de la 3 echipamente la 50 de echipamente. Abia în acel moment am constatat că lucrurile încep să se îngreuneze pentru că nici până astăzi n-am primit un răspuns din partea Ministerului Sănătății despre locul în care să instalăm toate echipamentele. (…) Restul de 32 de echipamente le-am retrimis în Ungaria, locul de unde le adusesem, acolo unde noi urmează să deschidem la sfârșitul anului 2 centre de plasmafereză întrucât Ungaria permite colectarea de plasmă și în centre care nu sunt de stat”

România rămâne din nou codașă și la acest capitol întrucât alte țări din vecinătatea noastră au reușit să își creeze un cadru legislativ care să permită colectarea de plasmă în vederea realizării de tratamente și medicamente pentru bolnavi “Ungaria ca și Austria, Germania, Cehia și mai sunt câteva alte țări au o legislație mult mai modernă, o legislație asemănătoare cu cea din SUA care este campionul colectării de plasmă.

Florin Hozoc atrage atenția asupra corupției evidente din statul român, dând exemple despre felul în care se truchează licitațiile și explică experiența halucinantă trăită în centrul de transfuzie de la Timișoara: „Blocajele au venit din partea funcționarilor însă, fiindcă de 10 ani încerc să conving sistemul din România cât de necesară este colectarea de plasmă… și nu doar eu, există rezoluții ale Adunării Generale a Organizației Mondiale a Sănătății, există directive europene care spun același lucru: fiecare țară ar trebui să colecteze plasmă pentru a-și asigura consumul propriu de medicamente derivate din plasmă. Deci nu doar pentru că sunt mai puțin vizionari acești funcționari ci și pentru că sunt încurajați și finanțați de diverse companii care își doresc să se mențină acest monopol de stat care înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, că există un singur cumpărător în întreaga Românie de echipamente și consumabile pentru colectare de plasmă sau componente de sânge și atât timp cât singurul cumpărător este statul, iar aceste companii sunt specializate deja în a face toate demersurile  necesare pentru ca o licitație  să fie croită exact pe specificațiile lor, evident, vor fi cei mai fericit. Aceste lucruri se întâmplă de 20 de ani. Avem o companie care are monopolul livrărilor de pungi pentru colectarea de sânge sau alte consumabile, iar când a pierdut o licitație pentru că a fost făcut caietul de sarcini un pic mai competitiv au găsit tot felul de metode să blocheze acea licitație și să îi blocheze pe furnizorii care au câștigat împotriva lor. Lucrurile astea se văd, se știu. Fiecare lucrător din centrele de transfuzie va știi să spună care este numele acestei companie.

Discutăm despre corupție, iar unul dintre cele mai evidente cazuri este cel de la Timișoara. Timișoara a fost între cele 3 centre de transfuzie între care Ministerul Sănătății a direcționat cele 3 echipamente donate inițial. În scris, Ministerul Sănătății a spus că trebuie să mergem să instalăm echipamentul. Acolo am fost amânați timp de 2 săptămâni după care ne-au refuzat echipamentul și între timp conducerea acelui centru pur și simplu a făcut o procedură rapidă de negociere directă pentru a cumpăra kit-uri de plasmafereză de la firma de care vă spuneam la un preț de aproape trei ori mai mare decât prețul kit-urilor pe care noi le ofeream gratuit. (…) Am sesizat Corpul de Control al Ministerului Sănătății, dar nici până acum nu am primit un răspuns. Voi sesiza și alte autorități dacă nu primesc nicio informație până în iulie

Specialistul ne-a prezentat felul în care acționează tratamentul cu plasmă: Tratamentul cu plasmă este, în situația de pandemie, așa cum a fost deja definit de mare parte dintre medicii care cercetează în acest moment, un tratament punte în perioada în care, deși a apărut un virus nou, încă nu există tratamente specifice și bineînțeles nici vaccinul. Și atunci, în această perioada se folosește plasma de la donatorii care au fost infectați, dar care s-au vindecat și care au în plasmă o concentrație crescută de anticorpi. Anticorpii sunt produși de organismul uman după ce organismul este infectat cu un virus, o bacterie sau chiar în urma unor alergii. Cu alte cuvinte, este un tratament cu anticorpi.

Florin Hozoc explică și lipsa de transparență a autorităților și felul în care tratamentul cu plasmă reduce la aproape jumătate rata mortalității în cazurile COVID-19. „Autoritățile au o dificultate în a comunica cifre cât de cât actualizate cu privire la numărul de pacienți sau de donări. Deși prin protocolul de donație al aparatelor de plasmă Ministerul și-a asumat să realizeze un registru online al donatorilor și un registru online al receptorilor de plasmă convalescentă astfel încât publicul să poată știi câte donări s-au făcut și câte persoane au fost tratate – lucrul acesta încă nu s-a întâmplat, iar Ministerul nu și-a îndeplinit aceste obligații. Noi mai contactăm Centrele de Transfuzie ca să aflăm diverse date.

Din datele noastre, s-a ajuns la peste 80 de pacienți tratați și datele pe care le aveau arătau că acești pacienți care erau cazurile cele mai grave, unii chiar cazurile disperate cu disfuncții multiple de organe. Cu toate astea se pare, deocamdată, că avem și în România o reducere a mortalității cu 50% în România întrucât pacienții tratați cu plasmă au arătat semne de îmbunătățire, unii fiind chiar externați, în condițiile în care mortalitatea la ceilalți pacienți care nu au fost tratați cu plasmă este undeva la 80%. Rata de supraviețuire la pacienții tratați cu plasmă este aproape dublă.”

Vezi ce a mai declarat specialistul Florin Hozoc urmărind interviul integral.

Dragos Bistriceanu

Realizator de emisiuni TV, absolvent de Științe politice, în ultimii ani numele meu a fost asociat diverselor proiecte civice. De la inițiative legislative până la campanii de informare sau stimulare a participării tinerilor la viața politică.


Miturile și teoriile conspirației legate de vaccinul Covid-19 au fost demascate

În această săptămână, Marea Britanie a intrat în istorie ca...

Leave your comment