Facem Spitale cu ajutorul UE sună promițător! Însă doar pe hârtie…

0 Comment
1228 Views

Facem Spitale în România sună promițător, mai ales acum, când Uniunea Europeană ar urma să vină în sprijinul statelor membre cu sume impresionante de bani. România va dispune de 4,5 miliarde de euro, ceea ce arată într-adevăr încântător pe hârtie, dar practica ultimilor ani ne-a arătat că țara noastră n-a reușit, spre disperarea cetățenilor săi, să fie serioasă si eficientă atunci când vine vorba despre accesarea fondurilor europene. În linii mari, situația este simplu de explicat: țara noastră a reușit să obțină doar o treime dintre fondurile alocate, adică 33% dintre banii puși pe masă de către structurile UE.

În actualul context, atât statul român cât și alte state europene, au realizat în actuala criză cât este de important ca sistemul medical să fie bine pus la punct, pregătit pentru potețialele pericole în materie de sănătate publică. Medicamentele și aparatura insuficiente, personalul medical lipsă, infecțiile nosocomiale sau unitățile medicale care lipsesc cu desăvârșire sunt doar câteva dintre aspectele pe care nicio administrație, indiferent de zona pe care se află pe eșicherul politic, n-a reușit să o rezolve în ani întregi. Și s-a văzut, mai ales când spitale întregi, patronate de manageri numiți politic, au eșuat în a lupta cu un virus care lovise alte state înainte să pătrundă în România. Să nu uităm că eșecurile zdrobitoare în privința asigurării unor condiții medicale decente și a unor proceduri eficiente în lupta cu virusul au provenit atât dinspre județe galbene, cât și dinspre județe roșii. Ne amintim doar celebrele laude de tipul „Haideți la Suceava să vedeți ce a făcut Flutur cu bani europeni!” rostite de un reputat lider al PNL, așa cum un baron PSD rostea despre spitalul din Focșani, că ”Nu există o situație critică” deși situația a impus o conducere militarizată.

Analizând declarațiile ministrului fondurilor europene, nu putem decât să privim cu reticență asupra unui alt set de promisiuni, în strânsă legătură cu laitmotivul fondurilor europene pe care, cândva, nu știm când, România va reuși să le utilizeze în mod eficient. De altfel, nimic nu este bătut în cuie, o spune chiar ministrul care a reușit, totuși, să puncteze electoral prin declarațiile sale: „Sarcina noastră este ca noi să finalizăm negocierile cu cei de la Comisia Europeana până la sfârşitul lui 2020, astfel încât programul  să poată fi operaţional începând cu 2021”. Deci nu este gata, ci mai este de negociat, la o adică, de către politicienii români care, pe parcursul anilor, s-au dovedit slabi negociatori.

Fără nicio doză de reavoință, redacția Facem Spitale își dorește ca numele platformei  noastre să reprezinte o realitate concretă pentru România. Înțelegem contextul, așa cum și liderii europeni și-au dat seama că sistemele medicale trebuie să reprezinte o prioritate. Problema persistă de ani, indiferent de personajele aflate la putere. Nu contează cine, contează să facă, iar această informație livrată de ministrul fondurilor europene ne face să fim sceptici, dar să nutrim speranța că poate, la un moment dat, oamenii politici români vor construi spitale și vor investi masiv și eficient în sistemul medical românesc.

Dragoș Bistriceanu

Editor șef Facemspitale.ro

Dragos Bistriceanu

Realizator de emisiuni TV, absolvent de Științe politice, în ultimii ani numele meu a fost asociat diverselor proiecte civice. De la inițiative legislative până la campanii de informare sau stimulare a participării tinerilor la viața politică.


Leave your comment