DSP-urile trebuie să respecte și pe timp de pandemie drepturile femeilor care doresc întreruperea cursului sarcinii la cerere

0 Comment
240 Views

Comisia de Obstetrică și Ginecologie a Ministerului Sănătății le cere DSP-urilor să respecte și pe timp de pandemie drepturile femeilor care doresc întreruperea cursului sarcinii la cerere.

Conform datelor din 2018, aproximativ 111 femei și fete (9,4% minore) au avut nevoie de această procedură în fiecare zi conform INS. Multe dintre ele nu au acces la contracepție. În România nu mai există contracepție gratuită din 2011. Medicii care până acum erau reticenți față de avorturi au o bază legală și mai puternică să refuze întreruperea de sarcină: e pandemie.


Adresa înaintată de ONG-uri prezintă cele „trei direcții de servicii de sănătate esențiale pentru sănătatea reproductivă și sexuală a femeilor din România:

●    accesul gravidelor la consultații și tratamente;

●    facilitarea hrănirii nou-născuților (la termen sau prematuri), cu lapte matern, atât a celor născuți de mame cu diagnostic confirmat sau suspectat de Covid-19, cât și a celor cu mame  sănătoase;

●    accesul femeilor la întreruperile de sarcină, la cerere (avortul la cerere, în termenul legal de 14 săptămâni).

Prin Ordinul 74527/23.02.2020 al Comandantului Acțiunii pentru situația de urgență s-a stabilit suspendarea intervențiilor chirurgicale și a altor tratamente spitalicești care nu reprezintă urgență, precum și a consultațiilor programate/programabile în structurile ambulatorii.

Prin Ordinul 74553/07.04.2020 al Comandamentului Acțiunii pentru situația de urgență s-a stabilit suspendarea intervențiilor care nu reprezintă urgență, precum și a consultațiilor și tratamentelor care pot fi reprogramate sau sunt programabile să se extindă în toate structurile ambulatorii, atât publice, cât și private.

Aceste decizii au afectat posibilitatea femeilor din România de a avea parte de o supraveghere completă a sarcinilor, dar și de a efectua întreruperi de sarcină, la cerere, în unitățile medicale publice și private.“ susțin inițiatorii adresei.

Ministerul Sănătății a oferit un răspuns cu privire la problema întreruperii de sarcină în perioada de pandemie. Recomandările vin în sprijinul clarificării urgenței prin natura evoluției biologice. Astfel, Ministerul susține că persoanele care întâmpină acest tip de nevoie, vor beneficia de  asistență medicală specifică.

De asemenea, Ministerul solicită o situație a spitalelor care fac avorturi la cerere, rămâne de văzut cum vor autoritățile să o folosească. În acest moment, doar 11% dintre 112 spitale contactate de către Asociația Filia, nici unul din București, mai fac întrerupere voluntară de sarcină.[1]

Recomandările Ministerului Sănătății

[1] Andrada Lautaru, Libertatea.ro, 30.04.2020, https://www.libertatea.ro/stiri/ministerul-sanatatii-le-cere-dsp-urilor-sa-respecte-si-in-timpul-pandemiei-drepturile-femeilor-gravide-si-ale-celor-care-doresc-un-avort-la-cerere-2977975?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=tolo-page-post&fbclid=IwAR0WZ6VlnA-xD0h2kpqm7USTYm9nfzIi6q_TD1YOwCtnHFpBE41TFvxfEIk, accesat la 01.05.2020.

Adresa poate fi găsită aici: https://www.feminism-romania.ro/presa/stiri/1327-drepturile-femeilor-la-servicii-de-sanatate-reproductiva-in-timpul-pandemiei-scrisoare-catre-ministerul-sanatatii?fbclid=IwAR1txnmIDJT-Glmud04WGD8tgchMv63-UUc6NwtsAe3qWveDqMunorZxX40, accesat la 01.05.2020.

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment