Donald Trump confirmat pozitiv Covid-19. Ce știm despre tratamentul aplicat presedintelui SUA?

0 Comment
63 Views

Unul dintre cei mai mari contestatari ai măsurilor de protecție recomandate de medici la începutul pandemiei, președintele Statelor Unite ale Americii și-a anunțat urmăritorii printr-un tweet că este confirmat pozitiv COVID-19. S-a întâmplată săptămâna trecută, vineri dimineață.

Vestea afăcut furori în lumea întreagă și a zguduit piețele financiare. Casa Albă încă nu a răspuns pe deplin întrebărilor cu privire la momentul testelor sau simptomelor sale săptămâna trecută – înainte și după ce Trump și adversarul democrat, Joe Biden, au dezbătut marți timp de 90 de minute fără mască în cursa pentru prezidențiale.

Chiar dacă Donald Trump ar primi cele mai bune îngrijiri din lume, trebuie luat în calcul că are 74 de ani, iar excesul de greutate este un factor important de risc pentru o boală periculoasă.

Tratamentul

Trump, care a fost dus de urgență la spitalul Walter Reed cu elicopterul vineri seară, a primit două medicamente experimentale, plus un steroid utilizat la pacienții cu boli moderate până la severe și care au avut nevoie de oxigen suplimentar la un moment dat. Tratamentul experimental și atenția specială care i se acordă au adus deja nenumărate critici având în vedere că în SUA au murit deja peste 200.000 de americani și alți 7 milioane sunt testatți pozitiv. Criticii nu au uitat faptul că Președintele SUA a recomandat la un moment dat celor infectați să se trateze cu dezinfectant.

Unul dintre medicamentele care i se aplică președintelui, un cocktail monoclonal de anticorpi, nu a primit încă autorizația, dar datele studiilor clinice care au apărut până acum sunt promițătoare. Se crede că cocktailul care imită anticorpii naturali ai organismului funcționează cel mai bine atunci când este administrat la începutul bolii.

Președintele primește și remdesivir antiviral. De obicei, aceasta este administrată sub formă de infuzie, răspândită pe parcursul a cinci zile în spital, dar medicii lui Trump au spus că iau în considerare să-l lase să se întoarcă la Casa Albă și să termine tratamentul acolo.

Acțiunile lui Trump

Duminică seară Trump a părăsit pentru scurt timp spitalul pentru a face semn către susținătorii adunați afară înainte de a se întoarce la spitalul Walter Reed – o mișcare care a atras critici imediate pentru că pune în pericol agenții serviciului secret care l-au însoțit.

Covid-19 este renumit pentru capacitatea sa de a ataca mai multe părți ale corpului, ceea ce poate face ca boala să arate foarte diferit de la un pacient la altul. Uneori provoacă efecte pe termen lung asupra sănătății, care pot dura câteva luni până la recuperare și, în unele cazuri, pot lăsa leziuni de durată organelor vitale. Până în prezent, rinichii lui nu au fost afectați, au spus medicii – și aceasta este o veste bună, având în vedere că unii oameni grav bolnavi de coronavirus au avut nevoie de dializă.

Nu știm momentan cât timp sau cât de grav va fi afectat președintele, dacă va avea suficientă energie pe parcursul campaniei electorale sau dacă această temă va face electoratul să empatizeze cu Trump în ultima lună înainte de alegeri.

Ar putea exista efecte pe termen lung?

Un procent destul de important de pacienți nu și-a revenit complet după coronavirus la câteva luni după ce s-a îmbolnăvit. Mulți dintre acești „transportatori lungi” au simptome ușoare sau moderate, care uneori nu au necesitat spitalizare.

Simptomele frecvente care persistă în timp includ oboseala, tuse, respirație scurtă, dureri de cap, dureri articulare și, în unele cazuri, leziuni ale inimii, plămânilor sau creierului. Dificultatea de a prezice rezultatele i-a determinat pe oamenii de știință să studieze pacienții care aveau virusuri înrudite precum SARS. Clinica Mayo observă că mulți dintre cei care și-au revenit au dezvoltat sindromul oboselii cronice, care se agravează cu activitatea fizică sau mentală.

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Leave your comment