Doar 62% dintre români cunosc semnificația termenului de „cetățean european”

0 Comment
101 Views

Peste 90% dintre români sunt familiarizați cu termenul de „cetățean european”. Cu toate acestea, doar 62% dintre cetățenii români știu ce înseamnă acest termen (față de 65% dintre cetățenii UE), potrivit sondajului Eurobarometru privind cetățenia și democrația UE publicat joi, 9 iulie, de Comisia Europeană.

Același sondaj a dezvăluit că 86% dintre români (față de 89% din media UE) sunt conștienți că, în calitate de cetățeni ai UE, au dreptul să facă o plângere către Comisia Europeană sau Parlamentul European, de exemplu atunci când țara nu și-a respectat drepturile Uniunii Europene.

De asemenea, 85% dintre români sunt conștienți că au dreptul de reședință în orice stat membru al UE, dacă sunt respectate anumite condiții. Un procent similar are la cunoștință că, atunci când se află într-un alt stat membru, aceștia au dreptul să fie tratați în același mod ca și cetățenii statului respectiv.

Întrebați despre libera circulație, 83% dintre români (față de 84% din media UE) au declarat că sunt de acord că libera circulație a cetățenilor europeni în Uniunea Europeană aduce beneficii generale pentru economia țării lor.

“Mă bucur să văd că din ce în ce mai mulți europeni sunt conștienți de drepturile lor de cetățenie europeană: dreptul de ședere într-un alt stat membru, de a fi tratați în egală măsură indiferent de cetățenia lor sau de a vota și de a participa la alegerile UE. Dar cetățenii trebuie să știe cum să își protejeze aceste drepturi atunci când le sunt încălcate. Vreau să împuternicesc cetățenii europeni, astfel încât să poată beneficia pe deplin de ceea ce Europa are de oferit “, a declarat Věra Jourová, comisar european pentru Justiție.

Puteți accesa studiul aici.

Ioana Nicolae
Article by Ioana Nicolae

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul UNIBUC, specializarea Publicitate.


R.Moldova: Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale și devine prima femeie președinte din istoria țării.

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidențiale din...

Comisia Europeană a luat inițiativă privind salariile minime adecvate în UE

La data de 28 octombrie, Comisia Europeană a prezentat o...

Leave your comment