Despre Vietnam, statul cu 0 decese cauzate de COVID-19, și despre cum se asteaptă vietnamezii la o creștere economică de 5% în pofida pandemiei

0 Comment
231 Views

Este greu de spus ce este mai remarcabil: faptul că Vietnamul a înregistrat zero decese cauzate de COVID-19, în ciuda populației sale de 96 de milioane, sau că guvernul comunist se așteaptă ca economia să crească cu 5% în acest an, în pofida recesiunii globale masive, relatează AXIOS.com.

Până în acest moment, nu există nicio dovadă că un focar major ar fi ascuns de autoritățile vietnameze, iar FMI și Banca Mondială sunt de aceeași părere cu privire la economia Vietnamului (deși estimările de creștere în viziunea acestora sunt mai mici). S-ar părea că Vietnam este cea mai mare poveste de succes a pandemiei.

Cum s-a întâmplat

Deși Vietnamul împarte cu China o granița și numeroase relații economice, primul caz a fost înregistrat pe 23 ianuarie.

  • Vietnam a pus în carantină o regiune afectată din apropierea Hanoiului la jumătatea lunii februarie și a extins rapid un impresionant regim de urmărire a contactelor, fiind conștientă că nu are resursele necesare pentru a efectua o testare în masă.
  • Guvernul a distribuit informații despre focar prin intermediul mesajelor text sms și le-a comunicat vietnamezilor că este de datoria lor patriotică să se spele pe mâini și să se auto-izoleze.
  • „Pașii sunt ușor de descris, dar dificil de implementat, însă ei au reușit să le pună în aplicare de mai multe ori”, a declarat pentru Reuters Matthew Moore, un oficial CDC cu sediul în Hanoi.

Vietnamul este un stat puternic controlat de partidul comunist. Cetățenii sunt monitorizați online, dar și de către „armate permanente ale gospodarilor de cartier și ale ofițerilor de securitate publică care veghează constant asupra blocurilor orașului”, scriu Bill Hayton și Tro Ly Ngheo în Politica externă.

  • „Structurile care controlează epidemiile sunt aceleași care controlează expresiile publice ale disidenței”, scriu ei.
  • Sute de oameni au fost amendați pentru că au provocat „panică inutilă” sau au subminat „cauza națională de unificare” prin intermediul postărilor de socializare, relatează Global Voices. Cel puțin trei au fost închisi.

Ca și China, Vietnamul de la sfârșitul anilor ’80 a asociat represiunea politică cu liberalizarea economică.

A scăzut sărăcia extremă de la peste 50% la aproape zero în acea perioadă, iar în ultimul deceniu a înregistrat a doua cea mai rapidă creștere economică din lume, în urma Chinei.
Pandemia a distrus majoritatea economiilor cu creștere rapidă din lumea în curs de dezvoltare, dar nu și pe cea din Vietnam.

  • Vietnamul a avut ceva noroc, spune Jacques Morisset, liderul programelor Băncii Mondiale pentru Vietnam. Cererea pentru exportul principal de mărfuri (orez) a crescut în perioada pandemiei.
  • De asemenea, guvernul a pornit de la o poziție puternică, o sănătate fiscală solidă și cu fonduri de urgență gata de a fi exploatate.
  • Când a lovit pandemia, Vietnamul a acționat „cu o combinație de previziune și pragmatism” și „niciun sentiment de panică”, spune Morriset.

Economia Vietnamului a avut de câștigat pe cel puțin două fronturi: a fost una dintre primele din lume care s-a redeschis cu puține restricții și deja se bucura de o inundație de investiții, în timp ce companii precum Apple au schimbat producția spre a se proteja împotriva dependenței excesive față de China.

Vietnamul, de asemenea, accelerează unele proiecte majore de infrastructură ca parte a stimulului coronavirusului, relatează FT.
Un sector care a fost lovit este turismul, care reprezintă 9% din PIB. Guvernul intenționează să reia zborurile în curând, dar numai pentru țările care nu au avut cazuri noi timp de 30 de zile.

Concluzie

Povestile de succes ale acestei pandemii includ state autoritare ca Vietnam, dar în aceeași măsură și democrații precum Australia, Germania și Coreea de Sud.

Lucrul pe care îl au în comun nu este stilul de guvernare, ci acțiunea fermă și din timp, competența autorităților publice, o comunicare coerentă a soluțiilor statului și un pic de noroc.

Ana-Maria Tabarac

Absolventă a Facultatății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment