Parlamentarii au aprobat legea privind măsurile dispuse de starea de alertă de după 1 Mai: mall-urile mici se deschid

0 Comment
109 Views

Deputații au aprobat azi legea care prevede măsurile dispuse pentru perioada stării de alertă care se instituie de la 15 mai. Conform actului normativ care a fost votat, autoritățile pot impune carantina și izolarea, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și a vehiculelor și pot interzice organizarea evenimentelor pe toată perioada stării de alertă. În ciuda anunțurilor anterioare ale Executivuui, forma legii votată în Parlament prevede ca mall-urile mici și terasele pot fi deschise după 15 mai, cu condiția ca cetățenii să poarte mască de protecție în spațiile închise deoarece sancțiunile pot ajunge de la 500 de lei la 2.500 de lei. Legea va intra în vigoare la începutul săptămânii viitoare.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților cu 267 de voturi pentru, 26 împotrivă, iar 5 parlamentari s-au abținut de la vot. Parlamentarii au modificat, pentru a doua oară, proiectul Guvernului pentru instituirea stării de alertă. Actul normativ prevede deschiderea centrelor comerciale și a teraselor cu o suprafață mai mică de 15.000 mp. Așadar, după 15 mai, chiar de la începutul stării de alertă, oamenii pot merge la cumpărături în centrele comerciale mici, însă mall-urile precum Afi Cotroceni și Băneasa Shopping City vor rămâne închise deoarece au o suprafață mai mare decât prevede această lege.

Deputații au respins propunerea PNL ca starea de alertă să intre în vigoare imediat după publicarea acesteia în Monitorul Oficial, asftel că proiectul va aștepta la Parlament două zile după care va fi trimis spre promulgarea Președintelui.

Starea de urgență se va termina pe 14 mai 2020 la ora 24:00, așadar, românii vor avea la dispoziție un sfârșit de săptămână în care se vor putea deplasa în localitate fără a fi nevoie de declarația pe propria răspundere, însă vor fi nevoiți să respecte în continuare regulile de distanțare socială și să poarte în continuare mască de protecție în spațiile închise.

Ioana Nicolae
Article by Ioana Nicolae

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul UNIBUC, specializarea Publicitate.


Parlamentarii USR și-au dat demisia din Parlament ca protest împotriva legii pensiilor speciale

Deputații și Senatorii USR şi-au depus demisiile în Parlament ca...

Florin Iordache, fostul ministru al Justiției, autorul OUG13, este noul președinte al Consiliului Legislativ

Florin Iordache este noul șef al Consiliului Legislativ. Parlamentarii i-au...

Leave your comment