Declarațiile premierului Ludovic Orban după viralizarea fotografiei anului

0 Comment
255 Views

Poliţia Capitalei a anunţat cuantumul amenzilor pe care le-au plătit membrii Guvernului în urma publicării fotografiei virale pe site-urile de socializare.

Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a aplicat sancţiuni contravenţionale pentru cinci membri ai Executivului.

  • Potrivit Poliţiei Capitalei, premierul Ludovic Orban şi ministrul de Externe Bogdan Aurescu au fost amendaţi cu câte 3000 de lei, pentru nepurtarea măştii de protecţie sanitară şi pentru fumat în spaţii în care acest lucru este interzis.
  • Ministrul Economiei Virgil Popescu şi ministrul Transporturilor Lucian Bode au fost sancţionaţi cu câte 2500 de lei, pentru nepurtarea măştii de protecţie sanitară în spaţii închise.
  • Singura care a plătit mai puțin este vicepremierul Raluca Turcan, pentru că avea mască, dar o purta necorespunzător. Ea a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 1000 de lei.

“Este o poză de ziua mea, eram cu mai mulți colegi de-ai mei, mi-au făcut o surpriză şi au venit să-mi ureze la mulți ani. După ce au venit i-am servit, vedeți că sunt farfurii pe masă. l-am servit cu o gustare, cu un pahar de bere, de whisky. Faptul că nu purtam mască se datora în primul rând faptului că eram după ce mâncasem şi îi servisem pe colegi cum e firesc”, a declarat premierul Ludovic Orban, vineri seară, pentru MEDIAFAX.

Cât despre faptul că se fuma în interiorul clădirii Guvernului, “Sunt fumător. Mi se întâmplă să fumez. Era o ocazie de ziua mea, la care am avut nişte invitați și la care am permis să se fumeze. Recunosc. Asta este. Dacă e nevoie plătesc amenda, nu mă dau în lături. Greşeala e umană. Ni se întâmplă multora”, mai precizează Orban.

La începutul scandalului Orban susținea că întâlnirea a fost o surpriză pentru el, dar imediat după aceea a declarat că motivul pentru care colegii din Guvern nu purtau mască a fost acela că i-a servit cu mâncare (deși nimeni nu este pregătit cu mâncare și băutura atunci când i se face o surpriză). După declarațiile în care premierul susține indirect că el este mai presus de lege „permițându-le” invitaților lui (într-o instituție publică) să fumeze, acesta a mai spus că în cadrul întâlnirii s-a discutat despre guvernare și că o astfel de fotografie nu caracterizează ceea ce se întâmplă în biroul său de obicei.

La scurt timp după declarațiile lui Orban, printr-un comunicat al Guvernului se precizează că premierul consideră că “regulile trebuie respectate în aceeaşi măsură de către orice cetăţean, indiferent de poziţia pe care o ocupă, iar în cazul în care regulile sunt încălcate trebuie aplicate sancţiunile stabilite de lege, fără a face distincţie”.

Ludovic Orban a achitat deja amenda de 3.000 de lei, o sumă egală cu salariul său de pe vremea când nu era prim-ministru. „Prim-ministrul Ludovic Orban a achitat pe 30 mai, prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, două amenzi în valoare cumulată de 3000 de lei, la cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru fumat şi nepurtarea măştii în spaţii închise”.

Fotografia în care apar premierul Ludvic Orban cu ţigara aprinsă în mână şi mai mulţi miniştri care au în mână pahare cu alcool sau ţigări a fost distribuită intens vineri seară pe Facebook. Fotografia a fost făcută într-unul dintre birourile de la Guvern, iar cele mai multe comentarii ale utilizatorilor au fost negative.

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Leave your comment