De ce virusul COVID-19 afectează mult mai puțin copiii comparativ cu adulții?

0 Comment
48 Views

Copiii răspund diferit din punct de vedere imunologic la virusul Covid-19. Science Translationl Medicine a publicat în această săptămână un studiu, conform căruia o ramură a sistemului imunitar al acestora îi protejează. Dr. Betsy Herold, expertă în infecții pediatrice în cadrul Albert Einstein College of Medicine ne spune că  în ceea ce privește adulții, sistemul imunitar este mult mai expus acestui nou tip de virus.

Atunci când organismul uman este atacat de un agent patogen necunoscut, timpul de reacție al acestuia este de câteva ore. Acest tip de reacție se numește ”răspuns imun înnăscut”, copiii întâlnesc mult mai des agenți patogeni care sunt noi pentru sistemul lor imunitar. Atunci când organismul ajunge la maturitate deja are format un sistem imunitar complex, adaptat la amenințările trecute.

Cu toate acestea, virusul Covid-19 atacă pentru prima dată organismele umane, iar sistemul imunitar înnăscut se estompează pe măsură ce adulții îmbătrânesc crescând astfel riscul de îmbolnăvire. Cercetările dr. Herold sugerează faptul că până să acționeze sistemul imunitar adaptiv, virusul are suficient timp să se instaleze. În cadrul acestor cercetări au fost comparate răspunsurile imunitare la 60 de adulți și 65 de copii.

În general, copiii nu au fost la fel de afectați de virus, majoritatea prezentând în principal simptome gastrointestinale și pierderea gustului sau a mirosului. De asemenea, aceștia au în sânge un nivel mult mai ridicat al moleculelor interleukin 17A și interferon gamma. O altă teorie se conturează în jurul anticorpilor generați de organismele tinere, specialiștii considerând că acestea acționează mult mai eficient în cazul copiilor. Totuși, dr. Jane C. Burns, din cadrul University of California, ne spune că este posibil ca excesul anumitor anticorpi să fie de fapt dăunător adulților.

În final, Dr. Mina expert din cadrul Harvard T.H. Chan School of Epidemiology in Boston, susține că în general copiii vor dezvolta un sistem imunitar adaptiv puternic, mai ales dacă virusul acesta devine endemic.

Monica Maria Burlacu

Absolventă de Științe Politice, masterandă a Facutății de Sociologie și Asistență Socială, specializarea Studii de Securitate. Alumna a programului Study of the U.S. Institutes University of Massachusetts Boston, activă în zona drepturilor omului.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment