De ce sunt etichetați USR-PLUS ca neomarxiști? Cum răspund românii la întrebarea fizicianului Cristian Presură

0 Comment
3616 Views

Fizicianul Presură a promis pe rețeaua de socializare Facebook că va da un premiu oricui îl va lămuri cu următoarea dilemă teoretică: pentru că în multe comentarii usr-iștii sunt acuzați de “neo-marxism” fizicianul a cerut o argumentație logică și solidă din partea cuiva care susține acest punct de vedere, cu răspunsul la următoarele două întrebări:

1) Ce este neo-marxismul? (ideologia principală)

2) De ce considera persoana în cauză ca USR-ul este neomarxist?

Presură se arată mirat de această asociere dintre USR și neomarxism cu atât mai mult cu cât cei mai multi usr-iști pe care îi cunoaște personal au atitudini si activități care sunt complet opuse a ceea ce este marxismul.

Printre cei care au comentat pe Facebook se află profesoara Mihaela Miroiu de la SNSPA care a afirmat sec: E o tâmpenie și atât. Cei care spun asta sunt analfabeți politic.

Ionuț M Popa a explicat că nu există niciun corpus noțional care să arunce o lumină, fie ea și palidă, asupra acestei chestiuni. Este, mai degrabă, o etichetare malițioasă din parte conservatorilor la adresa liberalilor. Termenul de „neo-marxist”, lăsând la o parte faptul că este un simplu artificiu retoric, mai este asociat și cu termenul de „progresist”, în sensul că Marx era de stânga, progresismul fiind, în general, asimilat orientării politice de stânga. În accepțiunea conservatorilor, neomarxistul e un marxist cu iPhone. De ce marxist? Pentru că e progresist. De ce progresist? Pentru că pune accent pe drepturile minorităților, pe libertățile individuale și nu circumscrie individul intereselor structurilor coercitive tradiționale, cum ar fi Biserica.

Radu Prisacaru a comentat: Depășind termenii de dicționar filosofic, cuvântul neomarxism a fost introdus la noi pe filieră rusească de situri ale habotnicilor și creștinilor de mucava. Cu acest termen, se crează confuzie și ură împotriva celor care iubesc alteritatea. Bineînțeles că pentru conservatorii de la noi, feudali înrăiți, USR-ul e tot ce urăsc mai mult, deci trebuie etichetați astfel, doar-doar nu va crește. Probitate morală, etică profesională, gândire critică – într-un cuvânt, dracul-gol! Cam așa văd eu chestiunea… Dar, ca toate etichetările, bulgărele se rostogolește!

Preotul Protos Siluan Popescu a oferit un răspuns argumentat din perspectiva conservatorilor: Ce au adus reprezentantii marxismului in Romania? Cred ca de aici trebuie pornita discutia. 1. Dominatia indirecta a unei mari puteri straine. (URSS); 2. Lupta impotriva credintei in Dumnezeu, lupta impotriva Bisericii. 3. Radicalizarea discursului public (initial) si cenzura. 4. Ocuparea functiilor importante in stat de catre persoane ce nu erau etnici romani. 5. Folosirea aparatului de stat pentru a impune propria deologie. Lista este mult mai lunga, dar cred ca e suficient atat. Are USR astfel de tendinte? Luati cele 5 puncte si intrebati-va daca: Vrea USR mai multa dependenta a Romaniei de UE? Lupta USR impotriva credintei? Radicalizeaza USR discursul public? Promoveaza USR ideea ocuparii functiilor de raspundere de catre etnici francezi, germani etc? Cei care va spun ca USR este partid neo-marxist cred ca au raspuns cu DA la aceste intrebari. Nu am timp si energie sa fac o analiza mai amanuntita, dar cred ca raspunsul este lamuritor.

Fizicianul a replicat preotului că nu poate acorda premiul pentru că ar fi vrut sa vadă întâi care este definiția neomarxismului și apoi argumentația că USR-PLUS este neomarxism.

Dana Herig a sintetizat astfel răspunsurile la postarea de pe facebook a lui Cristian Presură și a realizat următoarea compilație:

Neo-marxism e o petarda populistă, un termen care nu poate fi definit, pentru ca nu exista. Se foloseste pentru a parea inteligent cand jignesti pe cineva. Adica sa para ca e ceva rau, spus cu toata gura, fara sa poti fi dat in judecata sau acuzat ca esti badaran. 90% dintre cei care il folosesc nu stiu de fapt ce inseamna, doar au auzit la ceilalti 10% care stiu ca nu e asa, dar sunt adversarii politici, sau extremisti de dreapta. Persoana care arunca termenul in discutie e mereu incapabila sa emita o definitie coerenta, cap-coada, despre vreun concept, si apoi sa aplice acea definitie unui caz concret, pentru argumentare. Pe scurt, esti neomarxist daca nu esti de acord cu discursul conservator, care la romani e doar o gargara populista, fara cap si coada, un fel de sa fie bine ca sa nu fie rau sau “inainte era mai bine”, fara ca binele respectiv sa fie vreodata definit. Ce e mai grav e ca termenii de acest fel au fost folositi in ultimii ani ca o eticheta pentru depersonalizare,  de la sorosisti, hastagisti pana la stangisti, leftisti sau derivatiile sexo/neo/marxisti, prin repetarea dusa pana la absurd in spatiul public, unde aceste cuvinte au efectul unei oale batute cu lingura.

Deoarece cititorii lui Presură nu au luat premiul pentru că nu au putut argumenta logic și convingător, ne-am propus sa facem lumina în chestiunea ideologiei USR-PLUS. L-am întrebat pe Cătălin Teniță de la PLUS, ce este neomarxismul și dacă are vreo legătură cu doctrina USR-PLUS?

Cătălin Teniță: Există două dimensiuni ale doctrinei unui partid, una socială (despre modul în care funcționează oamenii într-o societate) și una economicș (cum muncim și cum împărțim rezultatele). Si evident chestia asta e pur teoretica pentru ca in nici un partid nu se aglomereaza toti pe un punct de pe grafic si au grija sa nu se duca un pic mai incolo.

In mod esential USR-PLUS are la baza principiu libertatii individuale. Adica sa faca, fratioare, fiecare ce il taie capul cata vreme nu ii incalca drepturile altuia. Nu am scris “nu incalca legi” pentru simplu fapt ca legea poti sa o normezi dupa cum vrei tu, dincolo de criteriul echitatii, acel fairness al lui Rawls. Pornind de la chestia asta, USRPLUS crede in primul rand in valoarea omului ca individ, si nu in subsumari de tipul “sa scapam de imigranti”, “familia traditionala e cheia societatii”, “daca nu iti place ceapa e nasol de tot”.

Ce este USR-PLUS din punct de vedere ecomomic: liberal, social-liberal, agrarian, țărănist pentru că este evident că nu este marxist sau neomarxist…

Pe partea economica, mie imi pare ca USR-PLUS este acolo unde erau in interbelic partidele agrariene, taraniste, ale micilor proprietari. Adica pe dezvoltarea capitalului celor mici. Financiar si uman. Evident, atunci erau mai mult cu mestesugurile si cultivarea pamantului, acum mai mult cu calculatoare, baze de date, creatori de content, hipsteri care fac productie mica etc. Si, evident, intelegand ca doar micile intreprinderi nu pot absobi toata forta de munca, si ca e nevoie de circulatia internationala a capitalului financiar. Si, inca ceva, ca sa faci capital uman trebuie sa investesti si investitiile se fac de multe ori si cu sustinerea generala a statului, de aici necesitatea unei educatii cat mai bune, inclusiv pentru cei care nu-si permit.

Asadar, din pespectiva economica, si privind pe categoriile clasice, eu zic ca exista un interval in USR-PLUS care incepe la social-liberalism, trece prin in liberalismul etic (de tip Rawls, unde mi se pare ca ma gasesc eu, intelegand ca e nevoie de un sat intreg ca sa cresti un copil – dar nu trebuie sa organizeze operatiunea primarul sau seful de CAP), si se opreste la liberalism clasic.

Fireste, asta nu inseamna ca nu exista si opinii mai inspre social-democratie, dar as spune ca peste 90-95% din membri activi ai USR-PLUS sunt in zona descrisa de mine si ca programul de guvernare este in directia asta. Avand evident si o componenta de ecolo/sustenabilitate.

FacemSpitale
Article by FacemSpitale

Profil oficial al platformei FacemSpitale


Parlamentarii USR și-au dat demisia din Parlament ca protest împotriva legii pensiilor speciale

Deputații și Senatorii USR şi-au depus demisiile în Parlament ca...

Leave your comment