Dan Malciolu, medic “Sistemul medical a continuat să fie la fel de disfuncțional și pe timp de pandemie”

0 Comment
946 Views

Dan Malciolu, medicul care coordonează o echipa de îngrijire paliativă în cadrul HOSPICE Casa Speranței, a oferit un interviu platformei FacemSpitale.ro. Medicul Malciolu a oferit o serie de lămuriri cu privire la modalitatea în care statul a gestionat pandemia COVID-19: “Măsurile luate de autorități au fost corecte: fiecare viață care a fost salvată merită aceste măsuri! Senzația mea este că marea majoritate a pacienților sau a potențialilor pacienți au fost afectați de această criză. Probabil că s-au pierdut ani din viață, probabil că s-a pierdut îngrijire sau momente terapeutice. Din panică, din dezorganizare, din latență, din teamă, dintr-o multitudine de motive.”

Cu privire la evoluția numărului de cazuri odată cu creșterea temperaturilor, medicul Dan Malciolu spune că “Sunt studii care arată că supraviețuirea acestui virus în mediul extern este influențată de către temperatură și creșterea umidității. Probabil, teoriile inițiale care anticipau o scădere în anotimpul cald sunt din ce în ce mai substanțiate de ceea ce se întâmplă în realitate. Nu aș putea să vă spun exact ce se întâmplă în Brazilia, dar trebuie să luăm în considerare două elemente care se întâmplă simultan: accesul virusului la mai mulți oameni în mod simultan într-un spațiu mic, eventual închis și temperaturile exterioare. Deocamdată e nevoie să fim foarte aproape unii de ceilalți și să petrecem un timp îndelungat în prezența celuilalt ca să ne contaminăm. Pe de altă parte este destul de greu de făcut un studiu care să arate exact ce se întâmplă pentru că nu sunt foarte mulți voluntari, cu excepția unor politicieni, care au vrut să demonstreze un punct de vedere sau celălalt expunându-se voluntar.”

În plus, în cadrul interviului, medicul explică și ce înseamnă paliația, domeniul medical în care lucrează de ani de zile: “Îngrijirea paliativă este un domeniu relativ nou al medicinei, ea fiind axată pe controlul simptomelor și reducerea suferinței acolo unde o boală sau mai multe intră în stadiul de depășire terapeutică. Vorbim aici de cancer, insuficiența renală, de insuficiența cardiacă ireductibilă, bolile neurologice. La un moment dat, medicina curativă își declară incompetența și pacientul rămâne cu simptome care îi induc suferință. Noi asta încercăm să facem, încercăm să alinăm această suferință și să dăm o calitate cât mai bună lunilor, zilelor poate anilor rămași până la sfârșit.”

Cu privire la desfășurarea actului medical al echipelor de îngrijire paliativă din cadrul HOSPICE Casa Speranței, medical Dan Malciolu spune că “În timpul restricțiilor severe ne-am schimbat modul de abordare al cazurilor. Din păcate, din cauza presiunilor obiective, din 12 membri ai echipei am rămas numai 2 ceilalți fiind fie în șomaj tehnic, fie în îngrijirea copilului. Am rămas un medic și un asistent așa că am încercat să rezolvăm cu precădere urgențele – hemoragii, convulsii, durere necontrolată, orice fel de urgență a îngrijirii palliative, dar am încercat să continuăm să rămânem alături de pacienții noștri folosind cât se poate de mult telemedicine și am reușit.”

Printre provocările expuse de doctorul Malciolu cu privire la îngrijirea paliativă, acesta explică: “O provocare este intervalul de timp pe care îl ai la dispoziție și de regulă, pentru pacienții noștri, intervalul de timp este relativ scurt. De asemenea, trebuie să ai profesioniștii cu o anumită structură de personalitate care să poată face față acestei categorii de pacienți, să o facă zi de zi și să facă zi de zi față pierderii repetitive pentru că dacă nu pui suflet în fiecare caz nu obții rezultate și nici satisfacții pentru tine. Fiecare fărâmă de suflet pe care o pui la un moment dat se rupe, iar acești oameni dedicați trebuie pregătiți, iar pregătirea costă.”

Dragos Bistriceanu

Realizator de emisiuni TV, absolvent de Științe politice, în ultimii ani numele meu a fost asociat diverselor proiecte civice. De la inițiative legislative până la campanii de informare sau stimulare a participării tinerilor la viața politică.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment