Dacian Cioloș susține un proiect important pentru muncitorii români: munca sezonieră în U.E.

0 Comment
165 Views

La propunerea Alianței USR-PLUS și a grupului Renew Europe, Parlamentul European urmeză să solicite modificarea legislației europene pe tema muncii sezoniere în Uniunea Europeană, a declarat liderul Renew Europe, Dacian Cioloș.

Conform liderului PLUS, Dacian Cioloș, această propunere venită din partea grupului politic european pe care îl conduce este o urmare a incidentelor de luna trecută din Germania în urma cărora mai mulți muncitori români au avut de suferit.

“Dincolo de discursurile politice, aceste probleme pe care le au muncitorii români necesită o abordare instituțională pentru a ne asigura că ele nu vor mai apărea pe viitor. Colegul meu de la PLUS, Dragoș Pîslaru, este coordonatorul acestei Rezoluții extrem de importante pentru România și a reușit azi să finalizeze textul care, după ce va fi votat săptămâna viitoare, va deveni poziția oficială a Parlamentului European pe acest subiect”, a scris Dacian Cioloș într-o postare pe Facebook.

Proiectul de rezoluție prevede ca Parlamentul European să solicite Comisiei Europene și statelor membre ale Uniunii Europene să pună în aplicare măsuri care să protejeze viața și sănătatea lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri, dar și înlăturarea măsurilor restrictive și discriminatorii la adresa acestor lucrători și care încă nu au fost ridicatede anumite țări membre în contextul pandemiei COVID-19. Pe lângă acest proiect, eurodeputații vor lansa și un apel către Comisia Europeană și statele membre să depună eforturi pentru combaterea imaginii negative pe care lucrătorii sezonieri și transfrontalieri o pot întâmpina în țările în care muncesc.

“După negocieri complicate și presiune constantă, am reușit să obținem sprijinul celorlalți parlamentari români și al altor grupuri politice pentru propunerile de protecție a vieții și sănătății lucrătorilor transfrontalieri și înlăturarea măsurilor restrictive și discriminatorii la adresa acestor cetățeni. Cerem controale pentru firmele care subcontractează serviciile muncitorilor și solicităm tuturor statelor membre să se asigure că muncitorii primesc cazare adecvată iar plata pentru acest lucru să nu fie oprită din salariul negociat înainte de plecare. De asemenea, cerem Comisiei să dea posibilitatea acestor muncitori să reclame anonim abuzurile și imediat să fie inițiate controale urmare a acestor raportări. Odată votat, vom transmite apoi textul către Comisia Europeană și vom urmări ca aceste propuneri să fie puse în aplicare de îndată. În acest mod înțelegem noi să ne respectăm mandatul primit de la cetățeni”, a mai declarat Dacian Cioloș.

Proiectul de rezoluție, aprobat de Conferința Președinților la propunerea președintelui grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, și pregătit de eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS) în calitate de coordonator al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale în cadrul Renew Europe, urmează să devină poziția oficială a Parlamentului European asupra acestui subiect de interes pentru mii de cetățeni români care au plecat recent să muncească în domeniul alimentar din țările occidentale, cu precădere Germania, asigurând o forță de muncă vitală pentru securitatea alimentară în toată Europa.

Rezoluția urmează sa fie dezbătută și supusă la vot în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din perioada 17-19 iunie.

Ana-Maria Tabarac

Absolventă a Facultatății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București.


R.Moldova: Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale și devine prima femeie președinte din istoria țării.

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidențiale din...

Comisia Europeană a luat inițiativă privind salariile minime adecvate în UE

La data de 28 octombrie, Comisia Europeană a prezentat o...

Leave your comment