Cum va arăta harta UE după restricțiile impuse? Declarația Comisiei Europene privind coordonarea măsurilor de restricționare a liberei circulații în Uniune

0 Comment
77 Views

Ca urmare a propunerii Comisiei din 4 septembrie, miniștrii UE adoptă un acord menit să ofere cetățenilor informații clare cu privire la măsurile de restricționare a liberei circulații.

Astfel, ”O hartă comună cu coduri de culori comune, bazată pe criterii comune, elaborată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, reprezintă primul rezultat important. Invităm acum statele membre să se asigure că sunt furnizate datele necesare astfel încât harta să poată fi actualizată săptămânal cu informații exacte privind situația epidemiologică din UE și din regiunile sale.”

În aceste condiții, săptămânal statele membre vor trebui să furnizeze Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor informații actualizate cu privire la următoarele criterii:

  • Numărul testelor per 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână
  • Procentul testelor pozitive în ultima săptămână
  • Numărul cazurilor nou confirmate la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Ca urmare a colectării și analizei acestor tipuri de date ECDC va publica o hartă în fiecare săptămână a statelor membre UE, marcată cu următoarele culori:

  • Verde – marchează statele în care este sigur să călătorim. Rata de incidență a cazurilor de coronavirus este sub 25% în ultimele 14 zile, iar procentul testelor pozitive este mai mic de 4%;
  • Portocaliu – semnalează țările în care numărul total de cazuri noi este mai mic de 50 la 100.000 în ultimele 14 zile, dar rata testelor pozitive este mai mare sau egală cu 4%, precum  şi zonele în care numărul total de cazurile COVID-19 recent notificate sunt cuprinse între 25 şi 150 la 100.000, dar procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este mai mic de 4%;
  • Roşu – risc ridicat- țările în care rata de incidență pe o perioadă de 14 zile este cel puțin 50, iar rata testelor pozitive este minim 4%;
  • Gri – marchează statele care nu dispun de informații suficiente pentru a putea evalua criteriile propuse de Comisie sau numărul de teste efectuate la 100.000 de persoane este mai mic de 300.  

De altfel, ”Toate informațiile cu privire la călătoriile în UE vor fi disponibile pe platforma „Re-open EU” („Să redeschidem UE”), care va conține, de asemenea, un link către harta comună publicată periodic de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.”, declară Comisia Europeană într-un comunicat.”

Monica Maria Burlacu

Absolventă de Științe Politice, masterandă a Facutății de Sociologie și Asistență Socială, specializarea Studii de Securitate. Alumna a programului Study of the U.S. Institutes University of Massachusetts Boston, activă în zona drepturilor omului.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment