Cum supraviețuiește domeniul HoReCa în timpul pandemiei?

0 Comment
585 Views

Este o întrebare la care se poate răspunde cu ajutorul unui singur cuvânt: greu! Sau foarte greu! Pe 17 martie s-a anunțat prin ordonanță militară că începând cu a doua zi, hotelurile, restaurantele, cafenelele și barurile urmau să-și închidă activitatea. Singura gură de aer era reprezentată de posibilitatea de a presta servicii de livrare și take away, însă reprezentanții restaurantelor au fost luați prin surprindere, iar lucrurile s-au făcut din mers și foarte greu!

Sursa foto: pexels.com

Am stat de vorbă cu reprezentantul unui grup de cantine de tip business, cantine ce își desfășurau activitatea în interiorul clădirilor de birouri, iar acesta ne-a oferit o imagine foarte clară a ceea ce a însemnat pandemia pentru acest sector de activitate:

“Noi nu eram pregătiți pentru așa ceva, la 20 de ani deschideam prima cantină, undeva prin 2009. Până anul  trecut am ajuns la 4 astfel de unități. Ce am făcut în martie când s-a pus lacătul pe tot ce construisem până atunci? A trebuit să mă reinventez, nu aveam un sistem de livrare la domiciliu, așa că a trebuit să le fac din mers pe toate, dar întrebarea era alta, cui puteam să livrez? Companiile nu mai lucrau la sediu, iar noi aveam doar cheltuieli în tot acest timp. Cine ar fi crezut că după 10 ani, vă trebui să schimb complet tot ceea ce făceam foarte bine până în acel moment, pandemia a fost o lecție pentru toți antreprenorii, dar în special pentru cei din industria HoReCa”

Sursa foto: pexels.com

La fel de afectați au fost și organizatorii de evenimente. Marile evenimente muzicale, Untold, Neversea, Electric Castle, au luat o pauza anul acesta, iar organizatorii au resimțit din plin acest lucru.

“Lucrurile au mers din rău în mai rău, nu am făcut disponibilizări, dar nu stiu ce ne rezerva viitorul, e o perioadă provocatoare, noi am avut pierderi de 50% față de anul trecut, există companii care au ajuns la pierderi de 70%, deci mă pot considera un norocos. Am mers din inerție până acum, probabil ne vă lua ani să reconstruim ce s-a pierdut în acești ani.” declară administratorul unei companii din domeniul HoReCa.

Ajutor din partea Uniunii Europene, o gură de aer pentru antreprenori?

Programul European de Relansare Economică poate reprezenta un restart pentru domeniile afectate sever de pandemia de Covid19, fiind adoptat un buget de 3,1 miliarde de euro pentru Horeca, IMM-uri, firmele care fac angajări, firme din mediul rural. Programul va conține o parte consistentă de granturi, adică fonduri nerambursabile, pe care guvernul le va acorda grație finanțărilor de la Comisia Europeană. La acestea se vor adăuga și împrumuturi și garanții de stat.

Companiile afecate de virusul Covid19 vor putea obține din aceste granturi, un sprijin important, pentru susținerea afacerilor:

–           150.000 de euro pentru capital de lucru;

–           200.000 de euro pentru investiții.

Dragos Matei
Article by Dragos Matei

Absolvent de Stiinte Politice la Universitatea din București, masterand al Facutății de Sociologie și Asistență Socială - UB, specializarea Studii de Securitate.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment