Criza COVID-19 lovește industria turismului în România și în Uniunea Europeană. Mai luăm concediu vara asta?

0 Comment
4200 Views

La videoconferința miniștrilor Turismului din UE prezidată de Gari Cappelli, reprezentant al Croației, s-a discutat despre declinul imens pe care l-a înregistrat turismul din cauza pandemiei COVID-19.

Croația face un apel la solidaritatea țărilor din spațiul european: “Avem nevoie de un plan comun, la nivel European, pentru a gestiona criza. Acest plan trebuie să includă un document bazat pe un protocol valabil în toate țările membre U.E.”

Oficialul croat a precizat că se discută despre deschiderea anumitor coridoare de călătorie aeriene, feroviare și terestre și că speră într-un acord în acest sens.

Croația este o țară puternic dependentă de veniturile din turism, litoralul ei se întinde pe o lungime de 1500 de kilometrii și cuprinde mii de insule, la fel ca și Grecia, Italia, Spania și Portugalia.

Repornirea turismului reprezintă un interes major pentru țările din Uniunea Europeană, deoarece acest sector este responsabil pentru 10% din PIB-ul întregului bloc comunitar și asigura locuri de muncă pentru 12% din totalul angajaților acestuia.

Dacă vorbim despre țară noastră, perspectivele pe termen scurt nu sunt foarte încurajatoare, dar pe termen lung situația poate  să revină la normal, cu sprijinul autorităților.

Răzvan Pascu, Director la compania de consultanță în domeniul turismului Travel Comunication România, a declarat pentru Facemsptiale.ro că nu sunt perspective încurajatoare privind revenirea turismului  la nivelul de dinaintea crizei în următoarele 6 luni sau chiar în următorul an. El face un apel la responsabilitate în rândul cetățenilor: “Oamenii fac în continuare rezervări, dar la un nivel mult mai scăzut, față de cel de dinaintea apariției noului coronavirus, destinațiile fiind în general aceleași pe care oamenii le preferau și cu 2 luni în urmă. Dacă vorbim tot de rezervări,  oamenii le fac pe termen lung, de exemplu pentru revelion sau pentru anul următor, în general către destinații intercontinentale unde rezervările se făceau din timp și înainte de pandemiei”

Întrebat fiind despre situația restaurantelor din hoteluri care rămân închise și după 15 mai, Răzvan Pascu a spus că ele “reprezintă o componentă foarte importantă pentru stabilitatea financiară a hotelurilor, dar și pentru confortul turiștilor. Autoritățile trebuie  să vină cu măsuri pentru repornirea restaurantelor, iar o soluție pe termen scurt este cea a room-service-ului.”

De asemenea, expertul în turism, Traian Bădulescu, le-a recomandat oamenilor să fie prudenți și să aștepte până când situația se stabilizează. În ceea ce privește numărul de rezervări acesta a spus că nu sunt multe rezervări după 15 mai, dar  că ele au început să apară după ce anunțul de relaxare a măsurilor a fost făcut public de către autorități. “Oamenii au început să facă rezervări după dată de 1 iulie. Când vine vorba de turismul intern, Bădulescu a menționat că vede de bun augur redeschiderea turismului montan și a pensiunilor, unde turiștii se pot relaxa în natură și sunt ceva mai izolați. “Dacă vorbim tot despre turismul intern, oamenii aleg să facă rezervări în general pentru litoral și este posibil ca foarte mulți dintre ei să beneficieze de pachetele pe care le-au achiziționat de la agenții fără să fie reprogramati, mai ales dacă au făcut rezervări după dată de 15 iunie”. Referitor la turismul extern, specialistul a precizat că destinații precum Italia și Spania nu vor fi viabile pentru români până la finele anului. Aceste două țări au pierdut enorm, spre deosebire de România, deoarece turismul avea un aport mult mai mare din PIB-ul lor. “Ei primeau zeci de milioane de turiști an de an, în vreme ce țară noastră era într-o creștere, dar nu primea mai mult de 3 milioane de oameni din alte țări”, a spus expertul. Tot el ne-a explicat că “industria turismului poate să fie relansată și că vorbim de sume ceva mai mici decât în cazul altor industrii. Autoritățile trebuie să aloce undeva între 50 și 150 de milioane de euro. Anumite soluții pentru redresarea situației sunt reprezentate de platforma “IMM Invest”, pe care mulți operatori economici nu au reușit să se înscrie, dar și o anumită scutire de taxe și impozite în această zona, dat fiind faptul că mulți angajați sunt în șomaj tehnic”. Tot el vorbește despre o lipsa de comunicare dintre autorități și sectorul privat și spune că trebuia făcută o celulă de criză din timp, unde să participle reprezentanții guvernului, ai DSP, dar și cei ai mediului privat.

Petru Nicolaescu
Article by Petru Nicolaescu

Absolvent al specializării Comunicare și Relații Publice în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment