Criză de Remdesivir în spitalele din țară. Medicamentul respectiv tratează Covid-19

0 Comment
150 Views

În România tratamentul pentru Covid-19 se face cu Remdesivir, însă flacoanele sunt pe terminate, iar doctorii trag un semnal de alarmă deoarece au o mare nevoie de acest medicament.

Remdesivir se folosește în mod predominant în țările care se confruntă cu infecții de coronavirus în rândul populației. Însă nici U.S. Food and Drug Administration, o agenție a Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Umane al SUA, nu garantează siguranța acestui medicament: au fost constatate efecte adverse în rândul celor tratați cu Remdesivir pentru a elimina virusul Covid-19 din corp. De acest lucru este sigură și compania care produce Remdesivir, Gilead, care scrie pe propriul său site următoarele informații:

“Remdesivir nu a fost aprobat de FDA pentru nicio utilizare și siguranța și eficacitatea Remdesivir pentru tratamentul COVID-19 nu sunt încă stabilite.”

– declară Compania Gilead pe propriul său site oficial.

Cu toate că este un tratament oarecum eficient în fața pandemiei de Covid-19, acesta poate avea și efecte adverse dacă este administrat persoanelor aflate deja în stare gravă.

În Slatina, unde de altfel au apărut unele dintre primele cazuri din țară, un doctor ne vorbește despre tratarea unei paciente cu, dar și fără Remdesivir.

„- Boala are o evoluție în dinamică. Dimineața ești bine iar seara poți să fii, Doamne-ferește, critic, adică e de urmărit efectiv, nu pot să vă spun dacă mai am sau nu mai am pacienți. Avem pacienți care sunt oscilanți în momentul de față, sunt undeva la graniță. Să vedem dacă-i scoatem la capăt cu tratamentul pe care l-am făcut până acum. Dacă va fi nevoie, bineînțeles că vom apela și la Remdesivir. Sper să mai primim, voi vorbi cu responsabilii de la farmacie să vedem cum putem să mai aducem.“

– spune dr. Marius Ionescu, şeful secţiei Boli Infecţioase din cadrul SJU Slatina.

România a beneficiat în trecut de trei tranșe de flacoane Veklury(Remdesivir), ce însumează o cantitate de 25.157 de flacoane pentru tratarea pacienților eligibili ce suferă de infecția cu SARS-CoV-2. Aceste flacoane au fost asigurate de însăși Comisia Europeană fiind depozitate în spațiile oferite de Compania Unifarm SA, la ordinul Ministerului Sănătății.

Acest tratament poate fi achiziționat doar prin intermediul Uniunii Europene.

O altă problemă constă în faptul cum că o singură fiolă de Veklury are un cost de până în 440 de Euro, iar un tratament se ridică la peste 2.600 de Euro. Numai în Timișoara e nevoie de peste 300 de astfel de flacoane, iar din cauza lipsei acute au fost distribuite acolo doar 30 ce pot fi folosite doar pentru tratarea a cel mult 6 pacienți. De asemenea, se poate administra doar pacienților cu forme medii ale bolii.

„- Avem mulţi pacienţi cu forme moderate şi această terapie ajută un anumit fenotip şi mai domoleşte din furtună de citokine cu care ne confruntăm şi care îi fac să ajungă în formele severe. Aceşti pacienţi au posibilitatea de recuperare mult mai rapidă şi să nu rămână cu sechele, comparativ dacă n-ar avea această terapie.”

– spune Cristian Oancea, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

Ce este medicamentul Remdesivir?

Potrivit unui reportaj al Europei Libere, Remdesivir, comercializat sub numele de Veklury, reprezintă un tratament medicamentos ce aparține clasei analogilor de nucleotide, care este renumită în tratarea cancerului, virusurilor și a diferitelor infecții.

Respectivii analogi de nucleotide se aseamănă cu moleculele știute sub denumirea științifică de nucleotide, care își fac des prezența în mod natural în corpul uman și sunt și elemente esențiale pentru Acidul Ribonucleic (ARN) și Acidul Dezoxiribonucleic (ADN).

Chiar înainte de apariția pandemie de Covid-19, compania producătoare a tratamentului Remdesivir, anume Gilead nu efectua producția în mod activ sau la scară largă a acestui tratament. Însă odată cu venirea pandemiei producția a crescut enorm.

SUA poate fi de vină pentru criza de Remdesivir?

Răspunsul inițial stă în faptul cum că, Statele Unite au achiziționat, de asemenea, cel mai amplu stoc de Remdesivir, anume peste 500.000 de doze ce acoperă producția de 100% a Companiei Gilead pentru întreaga lună iulie. De asemenea, Washington-ul a asigurat și costul pentru 90% din producția din lunile august și septembrie. O mișcare a Statelor Unite ce va provoca o profundă criză de Remdesivir pe piețele din întreaga lume, mai ales în țările subdezvoltate.

Surse: Europa Liberă, PortalMed.ro, StirileProTV.ro, Adevărul.ro, Gilead.com, Ministerul Sănătății.

Laurențiu-Georgian Buboacă

Sunt student la master, specialitatea "Jurnalism Politic" în cadrul Facultății de Jurnalism a Universității din București, licențiat în științe politice la Facultatea de Științe Politice, UB.


Leave your comment