Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeş: “Noi nu suntem inchizitori, suntem medici. Am ajuns la un prag de disperare când vedem că nu mai avem ce face”

0 Comment
87 Views

Medici din Timişoara fac un apel la bolnavii de Covid-19 să aibă încredere în cadrele medicale! Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara, a spus că medicii au ajuns la un prag de disperare văzând că nu mai au ce face. Virgil Musta a susținut că mulţi dintre pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus au rămas în spital, dar unii dintre pacienți au cerut externarea și au plecat chiar cu mijloace de transport în comun.

Cristian Oancea a declarat într-o conferinţă de presă, că în Timişoara lucrurile sunt încă ţinute sub control.

“Sperăm că încă putem să ţinem lucrurile sub control, dar îndemnăm să se asculte glasul autorităţilor şi să se aibă încredere în medici pentru că noi suntem aici, noi nu suntem torţionari, noi nu suntem inchizitori, suntem medici, suntem oameni pentru oameni şi noi am ajuns la un prag de disperare când vedem că nu mai avem ce putem face”, a declarat managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara.

El a mai transmis pacienţilor că în spitale au parte de toată medicaţia posibilă.

“Faptul că un cadru medical crede sau nu crede în existenţa Covidului important ca la locul de muncă să se protejeze conform regulamentelor. Pentru că nu e vorba de viaţa acelui cadru, este vorba de viaţa acelor pacienţi. Adică, crezul unui pacient nu înseamnă şi crezul celuilalt pacient. Noi suntem aici pentru pacienţi să îi vindecăm. Noi credem foarte mult în Dumnezeu.”

“Faptul că unii dintre pacienţi aleg să creadă unele ştiri care nu au o bază nici ştiinţifică, nici fundamentală, le respectăm acest crez, dar în momentul în care vin la spital, să vină cu încredere că vom face tot ce este posibil, ba chiar mai mult pentru ei şi credeţi-ne că ne-am zbătut foarte mult ca să aducem studii clinice prin care pacienţii să aibă acces la toată medicaţia posibilă, să facem tot pentru ei”, a precizat Cristian Oancea.

Managerul spitalului a solicitat oamenilor să se spele pe mâini, să respecte măsurile de protecție și să poarte masca.

“Suntem obosiţi, suntem frustraţi, suntem într-un prag în care inclusiv astăzi am avut un pacient care a semnat că vrea să plece deşi era simptomatic şi aseară domnul doctor Arafat a atras atenţia asupra pacienţilor care riscă pe propria răspundere să plece din spital şi să facă forme severe ale bolii.”

“Rugăm oamenii să respecte aceste măsuri banale de protecţie, practic cei şapte ani de acasă, să ne spălăm pe mâini, să aerisim camerele, să respectăm distanţarea fizică şi să purtăm masca. Nu sunt măsuri coercitive, nu sunt măsuri aşa de dure, dar aceste măsuri ne pot duce la salvarea de vieţi”, a precizat Cristian Oancea.

“Sunt pacienţi asimptomatici care sunt lăsaţi acasă şi luaţi în evidenţa medicului de familie cum într-un fel cred că dacă incidenţa va creşte este şi normal să se întâmple. Dar ce se întâmplă dacă un asimptomatic sau un pacient cu simptome uşoare cum a fost la noi în două, trei zile se degradează şi nu mai ajung să sune la ambulanţă. Ce se întâmplă dacă face un stop respirator acasă? Sfatul nostru este să aveţi încredere în deciziile medicale şi toţi specialiştii, indiferent din ce colţ al ţării, vorbim aceeaşi limbă.”

“Majoritatea au solicitat să rămână internaţi în spital pentru că, fiind pozitivi, vor să-şi protejeze familia. Sunt şi pacienţi care de-abia au aşteptat această decizie pentru a putea pleca, din păcate nu toată lumea are responsabilitate şi pleacă chiar cu mijloacele de transport în comun, noi nu putem să îi oprim, noi suntem obligaţi în momentul în care solicită externarea pe propria răspundere să facem formele de externare”, a declarat Virgil Musta.

Virgil Musta a precizat că până acum de la unitatea medicală au fost externaţi 5-6 pacienţi la cerere şi unul s-a întors cu o formă mai gravă.

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment