Comisia Europeană publică primul raport anual privind situația statului de drept

0 Comment
151 Views

Uniunea Europeană a publicat, în data de 30 septembrie, primul raport privind respectarea statului de drept în țările membre. Această evaluare generală a fost realizată pe fondul modificării condițiilor de acordare a fondurilor europene, începând cu 2021 acestea vor fi condiționate de respectarea statului de drept. Paginile raportului acoperă teme, precum sistemele naționale de justiție, lupta anticorupție, libertatea mass-media și sistemele de control și echilibru.

La nivel european, acesta este un prim pas care fundamentează un nou proces de dialogare între Uniune și statele membre. Cu toate acestea, în raport putem identifica diferențe între țări. În timp ce numeroase state furnizează cele mai bune practici care vizează respectarea statului de drept, diferite zone ale Europei se confruntă cu reale provocări la adresa independenței justiției. Această provocare afectează cu precădere sistemele care nu au reușit să combată fenomenul corupției, să asigure independența presei sau a pluralismului politic. Comisia invită, de asemenea, parlamentele statelor membre să dezbată asupra raportului general.

Alături de Ungaria, Bulgaria, dar și Slovacia, România a fost învinuită de lipsa eficienței în ceea ce privește asigurarea independenței justiției. Însă spre deosebire de aceste state, care au fost apostrofate întrucât lupta anticorupție este inexistentă, raportul subliniază faptul că în România implicarea ferventă și constantă a societății civile a fost cheia încurajării unor măsuri anticorupție.

Imaginea generală oferită de acest raport reamintește cetățenilor europeni că respectarea statului de drept reprezintă cheia funcționării sistemelor democratice. Acest prim pas de monitorizare a încălcărilor statului de drept, la nivel european, subliniază inconsecvențele încă existente și simțite pregnant dintre statele membre. Spre exemplu, presiunea politică exercitată asupra presei în statele anterior menționate printre care adăugăm Polonia și Malta împiedică manifestarea independenței acesteia.

Raportul privind statul de drept nu conține măsuri concrete pentru combaterea generală a corupției, Comisia Europeană susține, în continuare, că în vederea încălcărilor concrete vor fi folosite instrumentele legale, precum anchetele prevăzute de Articolul 7.

Monica Maria Burlacu

Absolventă de Științe Politice, masterandă a Facutății de Sociologie și Asistență Socială, specializarea Studii de Securitate. Alumna a programului Study of the U.S. Institutes University of Massachusetts Boston, activă în zona drepturilor omului.


R.Moldova: Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale și devine prima femeie președinte din istoria țării.

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidențiale din...

Leave your comment