Cercetători din Australia revoluționează lumea medicală. A fost creat un strat artificial de piele capabil să simtă cădura și durerea.

0 Comment
124 Views

Lumea protezelor și a implanturilor bionice a fost revoluționată de un grup de cercetători de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia.

Ei au creat dintr-un cauciuc siliconic un strat de piele artificial ce va permite persoanelor cu dizabilități să-și folosească proteza pentru a simți când un lucru atins este periculos.

Grefele temporare sau permanente de piele (în cazul în care pacientul nu dispune de piele naturală) vor fi ajutate de stratul artificial de piele. Însă, cercetătorul Madu Bhaskaran a precizat că se vor putea folosi și pentru a crea mănuși chirurgicale de mare precizie.

Echipa de cercetători a precizat că „grefele artificiale” vor putea fi aplicate și roboților, astfel vor putea dezvolta un simț tactil.

Când atingem ceva fierbinte, de exemplu, pielea umană transmite semnale către creier, care le interpretează și generează un răspuns – atunci când ne retragem mâna de pe obiect. A1a funcționează și invenția noastră – când receptează durerea, transmite un semnal electric către o structură care imită creierul și care poate fi programată să genereze un răspuns, dacă pragul de rezistență la durere este depășit”, a explicat în continuarea Bhaskaran.

Invenția a fost lăudată și din SUA, unde cercetătorul Steve Collins, expert în știința protezelor în cadrul Universității Stanford a spus că deși până în prezent „protezele s-au axat pe structură și mobilitate”.

A rămas plăcut surprins că noi ca specie și existență suntem capabili să ajungem în punctul în care putem crea receptori de stimuli care să ne ajute „chiar și după ce membrele ne sunt amputate”.

În urmă cu 13 ani, mai precis în 2007, cei de la compania Touch Bionic din UK au revoluționat protezele cu ajutorul unei mâini bionice care la vremea respectivă oferea un mare grad de mobilitate.

Din păcate, deși era o invenție mare pentru anul 2007, proteza nu avea și rolul de a simți.

Sursa: biziday.ro

Antonella Timiș

FacemSpitale
Article by FacemSpitale

Profil oficial al platformei FacemSpitale


Leave your comment