Cel mai vulnerabil sistem medical din Europa se apropie de pragul colapsului

0 Comment
32 Views

Într-o statistică realizată în anul 2018 la nivel European, sistemul medical Românesc era declarant ca fiind cel mai vulnerabil, iar acest lucru se reflectă în ceea ce trăim în ultimele luni din cauza pandemiei de coronavirus. Dintr-un total de 34 de țări, România ocupa ultimul loc, iar astăzi, la doi ani distanță ni se demonstrează în mod clar că statisticile au avut dreptate.

Numărul infectaților este într-o continuă creștere, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 4.724 de noi cazuri dintr-un total de 28.876 teste, fiind în același timp cea mai neagră zi de la începutul pandemiei, fiind înregistrate 104 decese atingand un nou prag critic. În același timp, 824 de pacienți COVID sunt internați la terapie intensivă.

Cum arată viitorul?

Deloc bine, iar acesta este un răspuns rezonabil având în vedere că Secretarul de Stat, Raed Arafat, anunță că urmează săptămâni critice care vor pune o mare presiune pe sistemul medical.

„Situaţia de astăzi este una pe care noi am anticipat-o, din păcate. Presiunea asupra sistemului sanitar este evidentă. Vedem o presiune care continuă să crească şi acest lucru iarăşi este un lucru care a fost anticipat, având în vedere cifra cazurilor care apare în fiecare zi. Clar că un procent din aceste cazuri va ajunge în spitale, are nevoie de îngrijiri medicale avansate şi unii dintre ei chiar de terapie intensivă. (…) Acum, încet, încet, întrăm în logica medicinei de dezastre, în care trebuie un management diferit faţă de măsurile de prevenţie, măsuri de prevenţie care trebuie să continue pe linie epidemiologică, măsurile care să oprească răspândirea. Acestea sunt cele mai importante. Dar, în acelaşi timp, acum, ne confruntăm cu o situaţie care necesită aplicarea unor măsuri foarte bine calculate pentru a putea trata şi a putea asista numărul cel mai mare de pacienţi posibil”, a afirmat Arafat.

Mai mult decât atât, acesta anunță că vor exista zile în care la terapie intensivă vor fi internate și câte 100 de persoane zilnic, iar sistemul medical va fi nevoit să intre într-o logica a medicinei de dezastre. Astfel, următoarea perioada se anunță a fi critica  având în vedere că Situația din spitalele din România se înrăutățește pe zi ce trece. Explozia de noi cazuri de îmbolnăvire din ultima perioadă a supra solicitat sistemul medical, care duce o lipsă acută de medici și de locuri la ATI.

Dragos Matei
Article by Dragos Matei

Absolvent de Stiinte Politice la Universitatea din București, masterand al Facutății de Sociologie și Asistență Socială - UB, specializarea Studii de Securitate.


Miturile și teoriile conspirației legate de vaccinul Covid-19 au fost demascate

În această săptămână, Marea Britanie a intrat în istorie ca...

Leave your comment