Cel mai crunt episod pandemic din SUA se lasă încă așteptat. Ce poate fi mai rău?

0 Comment
105 Views

Cel mai crunt episod al Covid-19 din dezastrul pandemic din Statele Unite ar putea să fie încă așteptat. Se presupune acest lucru deoarece specialiștii din domeniul medical trag semnale de alarmă către faptul cum că, sistemul medical de urgență din America este într-o cădere liberă ce se va accentua odată cu venirea lunii octombrie, cu toate că nu mai duc lipsă de unele materiale medicale.

Până acum luna aprilie a fost considerată cea mai dramatică perioadă a situației privind gestionarea pandemiei Covid-19, mai ales din cauza deceselor în creștere. De pildă, cadavrele se înmulțeau, și erau depozitate în mașini frigorifice exact în exteriorul spitalelor, precum în New York. Iar sistemele de aerisire și de ventilație, precum și echipamentele medicale nu erau suficiente pentru a acoperi cererea.

Însă cu timpul, situația privind administrarea și livrarea resurselor medicale necesare, sau chiar și a echipamentelor pandemice s-a îmbunătățit radical, cu toate că economia Statelor Unite ale Americii avea să sufere o creștere drastică a șomajului cu 14,7%.

Doar că, recent contextul privind evoluția răspândirii coronavirurului printre indivizii din societatea americană a crescut în mod zguduitor, ajungând la peste 1000 de decese pe zi, deși situația privind sistemul medical s-a îmbunătățit. Aceste cifre apropriindu-se în mod dramatic de morțile suferite la începutul lunii aprilie. Nenumărați pacienți covid-19 ce au supraviețuit, îndură acum probleme cardiovasculare cronice și funcție cerebrală scăzută.

„Dacă 40.000 de cazuri pe zi este noua normalitate, atunci implicațiile pentru morbiditate – și pentru sănătatea umană și bunăstarea economică – sunt cu adevărat cumplite,” – ne precizează Barry Eichengreen, profesor de economie la Universitatea din California, Berkeley, și fost consilier politic senior la Fondul Monetar Internațional(FMI).

Fără tact, Congresul dă impresia că el este neputincios în a imita bipartidismul care a permis trecerea ”Cares Act” la sfârșitul lunii martie. Această lege permitea o sumă de 600 de Dolari( aprox. 500 de Euro sau 2,5 mii de RON) pentru fiecare șomer, însă guvernul a permis ca acest ajutor să expire. Retorica lui Donald Trump susține că orașele conduse de către democrați nu au vrut să pună în prim plan acest ajutor de stat.

Însă, toată societatea americană susține că ceea ce va pune în mișcare din nou lucrurile va fi apariția și distribuirea vaccinului anti-Covid-19. Acest lucru, în această  situație, este cel mai grav pericol dintre toate, deoarece există o anume probabilitate ca vaccinul să poată fi accesat de către populația civilă spre sfârșitul lui octombrie, la ordinul lui președintelui Donald Trump, dacă cadrele medicale vor confirma și accepta siguranța și eficacitatea acestuia.

Pericolul pentru integritatea societății americane este reprezentat chiar de către vaccin, fiindcă traiul într-o lume sugrumată de o pandemie gravă, fac indivizii din societate să fie extrem de sceptici cu privire la siguranța vaccinului, mai ales pe teme legate de boli provocate propriei lor persoane, ori a copiilor, sau zvonuri de control al populației, susținute de unii conspiraționiști. Mai ales că în mediul politic actual, Trump și persoanele numite de el, fac acuzații nefondate și nedemne de încredere, iar riscul de a agrava situația deja problematică privind distribuirea de vaccinuri, crește exacerbat.

Toate aceste elemente se pot lua în considerare ca fiind un posibil avertisment pentru cea mai periculoasă fază a crizei din SUA, ce se va manifesta cel mai probabil de luna viitoare. Și mai ales că, octombrie este considerată ca fiind luna în care începe sezonul gripal.

Sursa: The Gurdian; https://www.theguardian.com/business/2020/sep/10/us-covid-19-crisis-health-economy

Laurențiu-Georgian Buboacă

Sunt student la master, specialitatea "Jurnalism Politic" în cadrul Facultății de Jurnalism a Universității din București, licențiat în științe politice la Facultatea de Științe Politice, UB.


Prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord se autoizolează

Prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord, vicepreședinte al partidului naționalist,...

Leave your comment