Ce trebuie să facem pentru a vota?

0 Comment
121 Views

Când vom vota? Și ce se va vota?

Pe data de 27 septembrie, duminica aceasta, vor avea loc alegerile locale unde se vor vota, primarii, consilierii locali, consilierii județeni, precum și președinții consiliilor județene.

Ce documente trebuie să avem la noi pentru a vota?

În principiu se poate vota, doar având la dumneavoastră următoarele documente, precum:

  • cartea de identitate/buletinul
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • pașaportul diplomatic
  • pașaportul diplomatic electronic
  • pașaportul de serviciu
  • pașaportul de serviciu electronic
  • în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pe de altă parte, cetățenii Uniunii Europene pot vota doar prezentând orice document ce este încă valid, precum și cum că le atestă identitatea, iar aceste documente trebuiesc să fie neapărat valide și în ziua votării.

În ce interval orar pot vota?

Ziua votului va începe încă de la ora 07:00 a dimineții și se va desfășura până la cel mult ora 21:00. Imediat după acest interval secțiile de vot se vor închide doar după ce ultimii cetățeni cu drept de vot își vor exprima alegerea.

Ce vei face imediat ce intri în secția de vot?

Unele dintre cerințele organizatorilor secțiilor de votare e de a intra în secția de votare doar maxim cinci persoane. La ieșirea unei persoane din secția de votare va intra următoarea persoană de la rând. Desigur, se va păstra obligatoriu distanțarea minimă obligatorie.

La intrarea în secția de votare se cere desigur ca masca de protecție să fie așezată în mod corespunzător pe față, acoperind atât gura cât și nasul. De asemenea, vor fi amplasate dozatoare cu dezinfectați la intrarea în secții, astfel încât persoanele ce vor participa să se poată dezinfecta la intrare.

Se recomandă să aveți la dumneavoastră și un pix propriu cu pastă albastră spre a semna în dreptul listei de evidență a votanților.

Imediat ce ați trecut de etapele menționate de mai sus, trebuie să prezentați actul de identitate sau orice alt document menționat mai sus care vă atestă identitatea, spre a fi scanat de către organizatori. Scanarea va confirma validitatea actului, precum și a alegătorului.

În cazul în care alegătorul este confirmat cu faptul cum că nu îndeplinește condițiile legale în a-și exercita dreptul la vot, președintele biroului electoral al secției ce va fi prezent constant în interiorul unității, va lua o decizie în acest sens.

Imediat după ce vor fi scanate documentele vei fi direcționat în spre a semna pe lista electorală, iar mai apoi spre a-ți ridica propriul buletin de vot și ștampila pe care trebuie să apară neapărat mențiunea “VOTAT”. Dacă nu, atunci sesizați imediat președintele secției de vot.

Foarte important!

Asigurați-vă de faptul cum că pe buletinul de vot, pe spatele acestuia, este aplicată ștampila de control a secției respective de votare. Dacă ștampila lipsește cu desăvârșire buletinul de vot va fi declarat nul!

Dacă numărul persoanelor cu drept de vot va fi mai mare decât numărul total al cabinelor, trebuie neapărat să înștiințați președintele secției de vot, înainte de a intra în cabina de vot.

Tot înainte de a vota verificați

Ștampila de regulă trebuie să fie pusă în dreptul căsuței ce reprezintă alegerea dumneavoastră în ce constă partidul sau candidatul independent pe care doriți să îl votați.

După punerea ștampilei, îndoiți buletinul în așa fel încât pagina care vă conține ștampila să nu fie vizibilă, iar ultima pagină goală ce poartă ștampila secției trebuie să rămână în afară.

După aceea, vă îndreptați către urna de vot fără ca buletinul de vot să se deschidă. Chiar dată îndoiți greșit buletinul de vot, acest lucru nu va aduce și nulitatea votului, dacă secretul votului a fost păstrat.

Dacă executați greșit aplicarea ștampilei și considerați că nu ați ales ceea ce doriți, puteți cere organizatorilor un nou buletin de vot, doar dacă acesta nu a fost introdus în urnă. Desigur, primul vot exercitat greșit va fi considerat nul și va fi anulat.

Exemplele pot fi observate în imaginea de mai jos:

Exemplele au fost date conform bazelor legale ale AEP.

După introducerea buletinului de vot în urnă sunteți obligat să restituiți ștampila pentru a primi înapoi actul sau documentul de identitate prezentat, pentru a putea primi desigur și timbrul autocolant cu ștampila cu mențiunea “VOTAT” pe spatele buletinelor sau cărții de identitate.

Sursa: VOTCORECT.RO

Care sunt pașii votării?

Laurențiu-Georgian Buboacă

Sunt student la master, specialitatea "Jurnalism Politic" în cadrul Facultății de Jurnalism a Universității din București, licențiat în științe politice la Facultatea de Științe Politice, UB.


Dacă nu ai viză de flotant, poți vota doar în localitatea de domiciliu

Biroul Electoral Central (BEC) a decis ca românii care nu şi-au...

Facebook combate dezinformarea online privind prognoza meteo

Platforma de socializare Facebook a inaugurat primul său centru de...

Leave your comment