Ce se întâmplă în România după 15 mai? Sunt clare măsurile pe care le vor lua autoritățile prin instituirea stării de alertă?

0 Comment
203 Views

Klaus Iohannis a anunțat relaxarea  măsurilor luate până acum pentru prevenția și sănătatea populației ca urmare a crizei provocate de noul coronavirus. Starea de urgență se termină pe 15 mai, dar atunci începe starea de alertă.

Putem să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă fără declarație după 15 mai, dar nu este la fel de clar cum se va circula între localități.

Președintele României  a precizat că măsurile de relaxare vor fi luate gradual, în perioada următoare, în urma unei analize epidemiologice.  După 1 iunie se vor mai relaxa o serie de restricții pentru a resuscita economia.

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat la Digi24 că pe timpul stării de alertă nu pot fi emise ordonanțe militare, iar cetățenii nu pot fi amendați.

În starea de alertă nu se pot da ordonanțe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeași putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi. Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege”, a spus Augustin Zegrean

Zegrean a clarificat: „Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgență. Starea de urgență este la nivelul Ministrului de Interne, decretată de Președinte. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situații de urgență, cu aprobarea premierului.”

Echipa Facemspitale.ro a stat de vorbă cu specialistul în drept constituțional, profesorul Radu Carp pentru a explica trecerea la starea de alertă de după 1 mai: “Stare de alertă este reglementată la noi încă din 2004 printr-o ordonanță de urgență privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, dar este o problemă pentru că ea se referă la măsuri de prevenire,  avertizare, limitare sau înlăturare.” 

„Starea de urgență poate să asigure și funcționarea spitalelor, deoarece asigură demararea unor achiziții publice în regim accelerat, pe când starea de alertă este discutabil dacă permite lucrul acesta”, a mai spus expertul.

Carp este de părere că ”starea de alertă este o chestiune foarte difuză, care nu a mai fost aplicată până acum”.

Expertul în drept constituțional a mai explicat că noi nu avem o legislație specifică pentru ceea ce se întâmplă în momentul de față: „Noi nu avem forme, noi adaptăm niște forme… toate aceste mecanisme au fost gândite pentru alte situații, iar noi a trebuit să inovăm, exact ca toate țările din Europa”.

Premierul Ludovic Orban a anunțat aseară că după 15 mai, o dată cu relaxarea graduală a unor restricții se va redeschide activitatea pentru saloanele de coafură, frizerii, hoteluri, cabinete stomatologice, muzeele.

Atenție: nu se deschid școlile (cursurile continuă să funcționeze online), rămân închise mallurile, restaurantele și terasele.

Petru Nicolaescu
Article by Petru Nicolaescu

Absolvent al specializării Comunicare și Relații Publice în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.


R.Moldova: Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale și devine prima femeie președinte din istoria țării.

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidențiale din...

Leave your comment