Ce se întâmplă din momentul deciziei CCR? Nu există proceduri unitare, fiecare spital acționează diferit!

0 Comment
179 Views

Pe 25 iunie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Curtea Constituţională explică în motivarea deciziei publicate în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

Raed Arafat a trimis o informare vineri către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în izolare sau în carantină, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR.

Care este efectul acestei decizii?

Primii pacienți confirmați cu noul Coronavirus s-au externat la cerere din spital. Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină conform deciziei privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. 

Ce se întâmplă în țară?

Primul pacient care a invocat decizia CCR pentru a părăsi spitalul a fost un tânăr de 24 de ani cu Covid-19, internat la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, care a cerut să fie externat și trimis acasă, a declarat managerul spitalului, dr. Beatrice Mahler, la Digi24. Pacientul are și comorbidități.

Raed Arafat susține că centrele de carantină au început și ele să se golească de oameni. „Au început să solicite să plece din aceste centre de carantină. Autoritățile nu îi pot ține obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Se ia o declarație pe propria răspundere că a luat la cunoștință ca este recomandat să fie izolat și care este impactul pe Codul Penal. În final, rămâne totul la nivel de recomandare. Dar sunt pacienți simptomatici deja care solicită plecarea” la Digi24.

 „Dacă pacientul își asumă externarea știindu-se pozitiv, iar ulterior o anchetă epidemiologice îl implică intră sub incidența articolului penal de zădărnicire a combaterii bolilor. Atât timp cât vor respecta izolarea la domiciliu spunem că își poate asuma acea externare, dar, în condițiile în care nu respectă, pune în pericol pe cei din jur, familie sau nu”, a spus Nelu Tataru vineri, într-o conferință de presă.

Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din București a declarat că nu există foarte mulți bolnavi care solicită să plece din spital, dar spune că, dacă nu ar fi existat Decizia Curții, medicii “nu ar fi avut curaj” să externeze persoanele infectate cu coronavirus conform Libertatea.ro.

În județul Argeș, una dintre zonele fruntașe la numărul de infectări noi, Spitalul Județean Pitești externează bolnavii asimptomatici fără ca măcar să îi testeze, conform Adrianei Molfea, managerul SJU Pitești. Decalajele dintre spitale sunt vizibile și greu de acceptat. „Nu avem proceduri unitare și clare” a spus directorul DSP Iași, Lucian Indrei pentru Libertatea.ro.             

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment