Ce (n-)au înțeles bucureștenii din această pandemie?! Protestul conspiraționiștilor

0 Comment
269 Views

În ultimele zile, autoritățile din România au lansat mesaje în care au mulțumit populației pentru că s-a conformat regulilor impuse pe perioada stării de urgență. În plus, în ciuda sutelor de mii de amenzi aplicate, s-a discutat intens despre faptul că derapajele cetățenilor au fost punctuale întrucât, la nivel macro, situația s-a prezentat mulțumitor, iar oamenii au înțeles necesitatea impunerii carantinei.

Nimic mai fals! O arată imaginile la nici 24 de ore distanță de la momentul ridicării restricțiilor. Aseară, după numai o oră de la momentul relaxării măsurilor, bucureștenii au luat cu asalt Piața Constituției din București acolo unde, în dispreț față de măsurile de precauție, au stat în grupuri mari, fără mască sau alte măsuri de protecție.

Data de 15 mai a fost un moment prielnic pentru conspiraționiștii de serviciu care s-au adunat în număr semnificativ în Piața Victoriei scanând mesajele „Masoneria distruge România”, „Jos oculta mondială” sau “Suntem oameni, suntem frați, nu ne vom lăsa cipați”! Aparent nemulțumiți de gestionarea crizei de către Guvern, aceștia nu s-au sfiit să arunce lozinci, fără a oferi vreo soluție pentru pseudo-problemele pentru care s-au adunat. Din imaginile pe care le-am putut observa în cadrul unui live pe facebook, oamenii nu purtau măști, iar distanțarea pare un concept greu de înțeles pentru ei.

Mesajele autorităților au fost lansate în gol. Românii n-au înțeles ce presupune relaxarea progresivă și se bucură de vidul legislativ în care ne aflăm în prezent. Din nefericire, așa cum arată un sondaj publicat de Adevărul, 2 din 3 români cred că pandemia se află în strânsă legătură cu oculta mondială și cu dorințele acesteia de a controla populația planetei.

Imaginile prezentate aici expun o realitate îngrijorătoare: pare că mulți români nu doar că n-au înțeles, dar că este nevoie de o legislație coercitivă pentru a se adapta noului stil de viață (afectat de riscul de infectare care nu a dispărut odat cu ridicarea sau relaxarea restricțiilor) generat de apariția COVID-19.

Din nefericire, situația arată că o parte semnificativă dintre români nu au capacitatea de a-și prelua informațiile din surse oficiale, picând cu ușurință în capcana dezinformării, a fake news sau a teoriilor conspirației.

În plus, modelul suedez la care mulți dintre români făceau referire pe rețele sociale, și care nu este ideal așa cum a fost el inițial descris, n-ar fi putut fi aplicat niciodată în România în contextul în care, la nici 24 de ore de la relaxarea măsurilor, asistăm la tot mai multe astfel de imagini în care oamenii refuză să înțeleagă gradul de pericol la care se expun. Ce urmeză va fi doar consecința acestui mod de a înțelege realitatea.

Dragos Bistriceanu

Realizator de emisiuni TV, absolvent de Științe politice, în ultimii ani numele meu a fost asociat diverselor proiecte civice. De la inițiative legislative până la campanii de informare sau stimulare a participării tinerilor la viața politică.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment