Ce fel de mască oferă o protecție mai mare împotriva Covid-19?

0 Comment
94 Views

Contează ce fel de mască purtați?

Măștile oferă diferite niveluri de protecție împotriva virusului. Studiile au arătat că masca N95 are cel mai mare grad de protecție împotriva COVID-19, însă acestea sunt costisitoare, sunt în număr limitat, incomode la purtat si contibuie la creșterea deșeurilor.  

Așadar, chiar și țările care au solicitat publicului să poarte măști de față au sugerat, în general, ca aceste măști să fie rezervate lucrătorilor din domeniul sanitar sau celor cu risc deosebit de mare.

Dovezile privind valoarea de protecție a măștilor de unică folosință sau a celor de stofă reutilizabile sunt mai puțin clare, dar totuși sugerează că măștile de față pot contribui la reducerea transmiterii coronavirusului.

Imagine preluată de pe The Guardian

Măști de unică folosință vs mască din materiale textile

Dovezile cu privire la orice utilizare de mască, în afara măștilor chirurgicale, sunt încă în curs de dezvoltare: se pare că există un anumit beneficiu, dar nu este un rezultat concret în privința câștigătorului din această bătălie și măsura în care îl protejează pe purtător sau pe cei din jurul lor. O amenajare mai strânsă în jurul feței este probabil mai bună, dar centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) sugerează că orice acoperire, inclusiv o bandană, este mai bună decât niciuna conform The Guardian.

Cum trebuie folosită o mască?

Înainte de a vă pune o mască, curățați-vă bine de mâini cu apă și săpun. Acoperiți gura și nasul cu masca și asigurați-vă că nu există spații între față și mască. Evitați să atingeți masca în timp ce o folosiți și, dacă o faceți, spălați-vă pe mâini. Înlocuiți masca când este umedă. Pentru a vă îndepărta masca, scoateți-o folosind părțile elastice, fără a atinge fața și aruncați imediat într-o coșul închis sau, dacă masca este refolosibilă, direct în mașina de spălat.

Cât de des trebuie să spălați masca reutilizabilă?

Trebuie spălată după fiecare utilizare.

Este o problema de mediu?

Multe măști disponibile comercial sunt fabricate din straturi de plastic și sunt concepute pentru a fi de o singură utilizare. Potrivit unei analize realizate de oamenii de știință de la University College London, dacă fiecare persoană din Marea Britanie a folosit o mască de unică folosință în fiecare zi timp de un an, s-ar crea 66.000 tone în plus de deșeuri de plastic contaminate. Utilizarea măștilor reutilizabile de către populația generală ar reduce semnificativ deșeurile de plastic și impactul schimbărilor climatice potrivit echipei UCL.


Sursa: https://www.theguardian.com/international

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Miturile și teoriile conspirației legate de vaccinul Covid-19 au fost demascate

În această săptămână, Marea Britanie a intrat în istorie ca...

Leave your comment