Ce este autoizolarea și cine trebuie să adopte această măsură?

0 Comment
79 Views

Conceptul de “autoizolare” a devenit tot mai cunoscut în ultima perioadă, în contextul pandemiei COVID – 19. În încercarea de a limita extinderea virusului în România, autoritățile recomandă sau impun autoizolarea în câteva situații.

Cine trebuie să se autoizoleze?

Este necesar să te autoizolezi dacă:

  • Ai simptome specifice Covid: tuse continuă, temperatură ridicată sau o schimbare în simțul gustului ori al mirosului
  • Ești testat pozitiv pentru Coronavirus
  • Locuiești cu o persoană care are simptome specifice sau este bolnavă
  • Ajungi în România dintr-o țară care nu se supune regulilor carantinei
  • Ești contactat în urma unei anchete epidemiologice care dovedește faptul că ai fost în preajma unei persoane infectate

Ce înseamnă autoizolarea?

Pe scurt, autoizolarea te obligă să nu părăsești locuința. În această perioadă trebuie să renunți la toate activitățile care țin de rutina zilnică în afara casei, cum ar fi cumpărăturile, exercițiile fizice sau orice alte activități care implică părăsirea locuinței.

Este recomandat ca în timpul în care vei fi nevoit să rămâi acasă, să apelezi la serviciile de livrare online sau la ajutorul prietenilor ori vecinilor, care cu siguranță te vor ajuta atunci când vine vorba de cumpărăturile zilnice.

Ce se întâmplă în cazul în care nu respectăm autoizolarea?

Persoanele care nu respectă autoizolarea la domiciliu vor fi amendate cu suma de 4.000 de euro, amenda putând fi aplicată de mai multe ori, în cazul în care se constată încălcarea măsurii în mod repetat.

Cât timp trebuie să stăm acasă?

În cazul în care ai simptome specifice Covid-19, chiar și ușoare, este necesar să te autoizolezi pentru o perioadă de minim 14 zile de la debutul acestora și să îți faci o programare pentru a fi testat.

Dacă nu ai simptome, dar ai fost testat pozitiv, trebuie deasemenea să te autoizolezi pentru cel puțin 10 zile, începând cu ziua în care testul a fost efectuat. În cazul în care simptomele apar pe parcursul acestei perioade, este necesară reluarea celor 14 zile de izolare.

Dacă încă ai temperatură după ce zilele de izolare s-au încheiat, este necesar să rămâi în casă. În cazul în care tusea sau pierderea mirosului și a gustului persistă, dar cele 14 zile s-au încheiat, nu mai este necesar să te izolezi în continuare.

Cum ne autoizolăm în cazul în care locuim alături de alte persoane?

În contextul în care rezultatul testului tău Covid este pozitiv, toți ceilalți membri ai familiei alături de care locuiești trebuie să adopte măsura autoizolării.

Dacă prezinți simptome sau testul tău este pozitiv, este recomandat să minimizezi contactul cu ceilalți membri ai familiei alături de care locuiești. Ar fi ideal să alegi o cameră bine ventilată, să aerisești cât mai des iar ușa camerei tale să rămână închisă.

Dacă ai posibilitatea, este recomandat să folosești și o baie separată. Dacă acest lucru nu este posibil, folosește baia după ce toți ceilalți au făcut-o și dezinfectează locul după.

De asemenea, încearcă să mănânci în camera ta pentru a minimiza cât mai mult contactul cu ceilalți membri ai familiei tale.

FacemSpitale
Article by FacemSpitale

Profil oficial al platformei FacemSpitale


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment