Ce cred studenții de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București despre întoarcerea la cursurile față în față la începutul lunii iunie?

0 Comment
300 Views

Marian Preda, rectorul Universității din București a declarat ieri pentru Ziarul Financiar că se așteaptă ca studenții să revină la facultate treptat la începutul lunii iunie.

În contextul în care studenții din anii terminali vor încheia perioada în care susțin cursuri până atunci, ceilalți vor fi nevoiți să se reîntoarcă la orele față in față.

Echipa #facemspitale i-a întrebat pe studenții de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din cadrul Universității din București ce cred despre acest lucru, în contextul problemelor cauzate de noul coronavirus.

Mihai Teodorescu, student în anul I:

„Redeschiderea facultăților cu speranța că o să reintrăm în normalitate poate să anuleze eforturile din ultimele două luni. O eventuală revenire la facultate la începutul lunii iunie, exclusiv pentru susținerea examenelor, nu este justificată. Beneficiile directe, precum susținerea într-un mediu fizic sau posibilitatea de supraveghere a modului de desfășurare a examenelor, sunt mai mici decât riscurile  la care sunt supuși studenții și membrii familiilor lor. Reluarea programului ar fi corelată cu supraaglomerarea mijloacelor de transport în comun. Susținerea examenelor în grupuri restrânse, la intervale de timp lărgite, deși pare o măsură menită să reducă riscurile de infectare, poate să afecteze egalitatea de șanse din cauza variației temperaturii între dimineața și prânzul unei zile de vară. Data de 1 iunie nu conferă niciunui student sau profesor siguranța că nu se va infecta cu noul coronavirus.”

Cristina Pănescu, studentă reprezentantă a anului III:

„Sistemul universitar se află în fața unei decizii dificile care poate afecta evoluția studenților din toate punctele de vedere. Revenirea la cursurile față în față în iunie nu este o soluție pentru colegii mei din anii I și II. Cred că ei trebuie protejați, la fel și cadrele didactice. Acesta a fost și motivul pentru care cursurile au fost suspendate încă de la începutul crizei. Având în vedere faptul că tot mai mulți cetățeni aleg să nu respecte recomandările autorităților, revenirea studenților în băncile facultăților i-ar pune în același pericol în care se aflau în urmă cu o lună, atunci când au fost suspendate cursurile față în față. Studenții din anii terminali își vor putea încheia studiile în siguranță, utilizând tehnologia online. Este un exercițiu care poate veni în ajutorul celorlalți colegi, care pot continuă cursurile și examinările de acasă, fără ca evoluția lor profesională și personală să aibă de suferit.”

Decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Antonio Momoc, a declarat pentru facemspitale.ro: “Suntem pregătiți pentru orice scenariu. Chiar dacă se decide întoarcerea la cursurile față în față pentru anii 1 și 2 în iunie, nu va fi posibilă o revenire în bloc, ci una care să se efectueze treptat. Laboratoarele sau cursurile care necesită utilizarea unor echipamente specifice este posibil să aducă studenții la sală în iunie, dar multe din orele teoretice de curs sau de seminar, inclusiv evaluările teoretice, se pot derula la distanță, așa cum a arătat această ultimă perioadă când am folosit Google Meet sau Microsoft Teams. Decizia, oricare va fi aceasta, va fi desigur luată prin Consiliul facultății. Iar studenții pot exprima în Consiliu îngrijorările și opiniile lor cu privire la revenirea la clasă în iunie.”

Petru Nicolaescu
Article by Petru Nicolaescu

Absolvent al specializării Comunicare și Relații Publice în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment