Care sunt condițiile noului an de învățământ și ce trebuie să știe părinții, și elevii referitor la școala online

0 Comment
110 Views

Ministerul Educației a emis un ordin cu regulile stricte pentru predarea online, publicat vineri seara în Monitorul Oficial, la mai puțin de trei zile de la începerea școlii. Regulile susțin că profesorii vor pune note fără a mai cere acordul părinților, este complet interzisă înregistrarea cursurilor online, elevii care nu participă la lecțiile online vor primi absențe, iar părinții pot participa la ore cu elevii minori.

Cum este definită școala online și cum va funcționa?

“Prin participant la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului se înțelege: cadrul didactic, preșcolarul, elevul, părintele, tutorele legal instituit sau susținătorul legal al elevului minor sau un membru al familiei în grija/supravegherea căruia este încredințat elevul minor”, descrie în documentul publicat în Monitorul Oficial. De reținut că participanții sunt profesorii, elevii, dar și părinții lor, dacă elevii sunt minori.

În plus, documentul reglementează și acordarea notelor pentru lecțiile online, astfel că profesorii pot da calificative elevilor, fără să mai aibă acordul cuiva: “În cadrul activităților de predare-învățare-evaluare prin intermediul tehnologiei și al internetului, progresul educațional al elevilor poate fi evaluat de cadrele didactice, prin acordarea de note/calificative, în conformitate cu legislația în vigoare, utilizând instrumente specifice de evaluare”, se mai arată în document.

Participanții la activitățile de învățare desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului au următoarele obligații:

• a) răspund pentru toate mesajele, videoclipurile, fișierele expediate sau pentru orice alte materiale prelucrate prin utilizarea aplicației/platformei educaționale informatice;
• b) de a utiliza aplicația/platforma educațională informatică doar în conformitate cu prevederile legale;
• c) de a nu înregistra, disemina, folosi informații, care conțin date cu caracter personal, în alt mod care excede scopului prelucrării acestor date.

Sursa foto: freepik.com

Noutatea vine din partea Ministerul Educației, care prevede ca temele pentru acasă să fie creative și să nu obosească elevul sau să îi consume prea mult timp:

În elaborarea sarcinilor de lucru trebuie să se urmărească respectarea particularităților de vârstă ale elevilor în ceea ce privește resursa de timp, nivelul de înțelegere al acestora și gradul de dificultate a exercițiilor. Sarcinile de lucru trebuie să fie creative, să nu conducă la pierderea interesului elevilor față de învățare, la oboseală fizică și emoțională, la reducerea timpului destinat unor activități recreative, familiale sau comunitare, inclusiv a timpului destinat somnului, alimentației etc”, se arată în metodologie.

Maricica Ciubara
Article by maryfurtuna

Jurnalist și coordonator de proiecte. Am prezentat emisiuni și programe matinale și de știri. Am scris despre politică, istorie și social. Pasionată de analiza și investigarea de informații.


Leave your comment