Care este situația reală a locurilor la ATI? Ultimele declarații ale președintelui

0 Comment
66 Views

Paturile disponibile la ATI în momentul de față sunt în număr de 3.065 pentru toti pacienții (nu doar pentru Covid). În următoarele 10 zile, Bucureștiul va dispune de încă 123 de paturi suplimentare.

La ședința de evaluare și prezentare a măsurilor referitoare la gestionarea epidemiei de Sars-COV2, au participat președintele Klaus Iohannis, ministrul sănătății Nelu Tătaru, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Prof. Dr. Dorel Săndesc și șeful secției de Anestezie și Terapie Intensivă 1 al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Carol Davila” București Col. Dr. Dan Corneci. În urma discuțiilor, președintele țării a declarat următorul lucru: “Accesarea fondurilor europene va duce la încă o creștere a capacității de gestionare a crizei sanitare. Doar pentru ventilatoarele mecanice din aprilie anul curent, până în aprilie anul viitor va exista o creștere de 143%. E uimitor!”.

Ședința a avut ca scop achiziționarea de întreaga aparatură pentru dotarea unităților, inclusiv ecografe și teste PCR. Pentru a se realiza acest lucru, vor fi accesate fondurile europene, și va avea un impact extrem de important. Din finanțarea acestui program secțiile ATI din țară vor beneficia de 662 de paturi de înaltă performanță.

În data de 27 octombrie 2020, țara noastră a înregistrat un record de decese Covid-19, fiind declarate nu mai puțin de 104 în ultimele 24 de ore.

Perioada următoare va fi foarte dificilă, situația epidemiologică la nivel național și internațional se agravează constant, iar pentru rezolvarea ei vor fi necesare eforturi susținute pentru a reuși să fie ținută sub control. Lupta se desfășoară pe doua fronturi: zona de prevenție și zona de spitale unde pacienții au nevoie de îngrijire și tratament de specialitate.

O analiză a resurselor ATI la nivel național a ieșit la iveală fiind prezentat numărul de paturi cât și al personalului medical. La începutul pandemiei, Guvernul a elaborat o strategie de creștere a capacității ATI.

Conform analizei resurselor ATI, Ministerul Sănătății a elaborat un plan de achiziții prin care va crește numărul dotărilor din secțiile de Terapie Intensivă. În momentul actual la nivel național rapoartele ne prezintă următoarele cifre: 3.065 paturi ATI pentru toti pacienții (nu doar Covid), 2.756 de monitoare, 2.252 de ventilatoare, adăugându-se 5 unități mobile, 2 spitale modulare, ce au în componența lor un total de 169 de paturi.

Între lunile aprilie-octombrie 2020, la nivel național au fost înregistrate creșteri de 73% ale ventilatoarelor urmând ca până la finele anului curent să se mai adauge încă 15%. De la începutul pandemiei capacitatea de ventilatoare s-a dublat, acestea urmând un plan strategic care prin anumite etape dorește implementarea și deschiderea unor noi capacități.

În București, situația se pare ca se va îmbunătăți în maxim 10 zile; în 7 spitale, secția de Terapie Intensivă va avea parte de o creștere fiind aduse nu mai puțin de 123 de paturi față de cele existente acum.

Accesarea fondurilor europene va fi un punct benefic în gestionarea crizei sanitare majorând numărul ventilatoarelor cu 143%, se vor achiziționa noi ecografe, teste PCR și întreaga gamă de aparatură pentru dotarea unităților.

Paturile de Terapie Intensivă ce vor fi de înaltă performanță, în număr de 662 au fost avizate pentru finanțare din acest program.

Pentru a stopa răspândirea epidemiei va fi nevoie și de implicarea oamenilor încercând să facem parte cu toții din acest efort național și de a reuși salvarea cât mai multor vieți.

A.T.

Sursă: biziday.ro

FacemSpitale
Article by FacemSpitale

Profil oficial al platformei FacemSpitale


Leave your comment