Campania pentru alegerile locale 2020, un test pentru partide în vreme de pandemie

0 Comment
108 Views

În mai puțin de 2 săptămâni ne vom alege reprezentanții pentru următorii 4 ani. Disputa electorală este ca de fiecare data una aprinsă, fiind puse în joc 41 de funcţii de preşedinţi de consilii judeţene, peste 1300 de consilieri judeţeni, 40 de mii de consilieri locali şi 3200 de primării.

Campania electorală din acest an este una și mai specială având în vedere contextul actual. Pandemia a venit cu reguli noi, adunările de oameni au fost limitate, iar candidații și staff-ul acestora, au fost nevoiți să poarte măști și să păstreze distanțarea fizică.

Reguli speciale pentru campania de la alegerile locale din 27 septembrie

Cu toate că președintele României, Klaus Iohannis, afirma încă de pe 28 august, data oficială de start a campaniei electorale, că în acest an vom avea parte de condiții speciale. “Va fi o campanie atipică, ce are loc într-un moment complicat, dar democraţia nu poate fi suspendată, pusă între paranteze, sublinia preşedintele Klaus Iohannis. El a lansat un apel la respectarea măsurilor de protecţie sanitară, adresându-se în special candidaţilor, cărora le-a cerut să nu-i expună pe oameni riscului infectării, pentru că niciun obiectiv electoral nu este mai important decât  sănătatea.” cu toții am fost martorii la încălcarea regulilor stabilite din cauza pandemiei

În ciuda faptului că în cadrul campaniilor din ușă în ușă ar fi trebuit să participe echipe formate din doar două persoane, anul acesta nu a părut să fie cu mult diferit față de celelalte tururi electorale. Echipele de voluntari au fost numeroase, candidații au dat din mână în mână flayere de campanie, iar distanțarea fizică a fost doar pe hârtie, pentru că în realitate, lucrurile au stat cu totul altfel. 

Cum au încercat partidele politice să-și impresioneze votanții?

Simplu, ca de fiecare data, pe ultima sută de metri, partidele police au încercat să îi convingă pe alegători că ei sunt cei care merită să conducă administrațiile locale. Dacă la București a fost inaugurat cu fast metroul din Drumul Taberei, cu o mică întârziere, de doar 9 ani, la Cluj, primăria a inaugurat un sistem inteligent prin care poți vizualiza cu ajutorul telefonului, locurile de parcare libere din zona centrală a orașului.

Data finalizării și inaugurării acestor proiecte nu a fost întâmplătoare cu siguranță, cu toate acestea, am avut parte și de momente hilare ca acela din Constanța, unde candidatul  PNL la președinția Consiliului Județean Constanța, a ales să inaugureze o școală nefuncțională, a cărei construcție nu era finalizată.

Pentru a-i impresiona încă o dată pe alegătorii din comuna Chiajna, primarul în funcție din anul 1996 până astăzi, de la ALDE, a săpat toată comuna și a lăsat țevile pe marginea drumului arătând oamenilor că în sfârșit satele din Chiajna, din vecinătatea Bucureștiului, de la Militari Residence (cărora le refuză deschiderea în zonă a unei urne) vor avea rețea de canalizare. Rămâne de văzut dacă acest tip de campanie va impresiona încă o dată. Între timp locuitorii din Chiajna rămân cu aceleași condiții în școli și grădinițe de anul trecut deși acum e pandemie, fără apă și canalizare în comună, cu o pădure plină de gunoaie, cu o groapă de gunoi în vecinătate care îi otrăvește ușor, dar cu un buget infinit mai mare pentru o echipă de fotbal de liga secundă.

Dragos Matei
Article by Dragos Matei

Absolvent de Stiinte Politice la Universitatea din București, masterand al Facutății de Sociologie și Asistență Socială - UB, specializarea Studii de Securitate.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment