Bitdefender atenționează utilizatorii despre campaniile frauduloase de securitate online

0 Comment
96 Views

De-a lungul pandemiei, România este ținta în repetate rânduri a campaniilor de spam în care utilizatorii sunt vizați cu mesaje care se pretind a fi trimise în numele unor companii sau instituții cunoscute pe plan local. Cel mai adesea, atacatorii urmăresc să obțină datele de card ale celor care cad în capcana de a le completa online.

Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender afirmă că: „Nevoia de distanțare fizică și trecerea la munca de oriunde au jucat un rol crucial în explozia volumului de e-mail-uri periculoase. Oamenii petrec mult mai mult timp online ca să lucreze, să vorbească cu familia și prietenii, să se distreze și să cumpere produse, activități care se desfășurau și în persoană înaintea pandemiei”.

Peste 40% dintre e-mail-urile pe subiectul coronavirus primite în primele șase luni din 2020 au fost mesaje spam, multe dintre acestea fiind frauduloase sau infectate cu diverse amenințări informatice, arată datele gigantului de soluții de securitate informatică Bitdefender.

Atacatorii au profitat de interesul oamenilor de a găsi informații legate de pandemie și de combatere a răspândirii virusului și au distribuit masiv valuri de mesaje electronice cu dezinformări, remedii miraculoase și oferte false pentru echipamente de protecție. Cel mai frecvent, au fost trimise mesajele în numele guvernelor, băncilor, companiilor de curierat, spitalelor sau instituțiilor internaționale din domeniul sănătății, precum OMS sau Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Răspândirii Bolilor din SUA.

Sursa foto: thecybersecurityplace

Experții Bitdefender recomandă utilizatorii:

  • Verificați cu atenție expeditorul e-mail-ului și adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente atașate.
  • Folosiți calculatorul de serviciu doar în scop profesional și nu accesați de pe acesta aplicații sau programe în interes personal.
  • Folosiți o soluție de securitate performantă capabilă să depisteze amenințări informatice și să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.
  • Evitați să accesați fișiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu așteptați vreun mesaj.

Sursa: Bitdefender.

Maricica Ciubara
Article by maryfurtuna

Jurnalist și coordonator de proiecte. Am prezentat emisiuni și programe matinale și de știri. Am scris despre politică, istorie și social. Pasionată de analiza și investigarea de informații.


Leave your comment