Atunci când guvernul nu oferă soluții pentru a-și ajuta cetățenii, mișcările de solidaritate sunt esențiale – Irak – INTERVIU

0 Comment
408 Views

Lumea este obișnuită să facă față crizelor, războaielor și altor provocări prin planuri de urgență, dar problema este diferită în ceea ce privește epidemia de Coronavirus. Națiunile mari au început să se prăbușească încetul cu încetul, iar inițiativele și ajutorul sunt limitate la capacitățile guvernelor lor.

În Irak problema este oarecum diferită, în ciuda crizelor politice și economice prin care trece țara, epidemia de Covid-19 evidențiază absența clară a Guvernului și a instituțiilor sale, care se limitează la impunerea unei stări de asediu fără a gândi o modalitate pentru cetățenii săi de a le satisface nevoile de provizii și medicamente.

Mai multe inițiative și campanii umanitare traversează orașele Irakului pentru a sprijini și ajuta familiile nevoiașe, în lumina principiului realizării solidarității sociale. Redactorii platformei FacemSpitale.ro au discutat cu unul dintre cofondatorii unei astfel de mișcări a cărei amploare neașteptată a condus spre ajutarea unui număr de aproximativ 1000 de familii irakiene.

Elena Catană: Pentru început, ce a reprezentat exact această activitate?

Mahmood Hussien Mutlag: Reprezintă principiul realizării solidarității sociale.

Elena Catană: Ce rol ați jucat în acest proiect?

Mahmood Hussien Mutlag: În primul rând, sunt cofondatorul echipei „Never_Stop_We_Will_Go_On” care a condus și a lansat multe activități și inițiative de ajutor în societatea noastră, în special în Bagdad. Activitatea „Help_your_neighbor” (Ajută-ți vecinul!) este una și o parte din seria noastră de activități de ajutor. Mi-am sunat echipa pentru o întâlnire online după ce am discutat ideea acestei activități de solidaritate cu prietenii apropiați. În cadrul ședinței, am spus echipei despre asta, apoi toți au fost de acord să lucrăm împreună pentru ea. Am făcut demersuri pentru a obține un sprijin financiar din partea prietenilor și a celor care doresc să îi ajute pe ceilalți.

M-au uimit prin faptele lor, nu numai că au donat, dar ni s-au alăturat pentru a împărtăși binecuvântarea de a face o activitate atât de bună.

Am adunat bani din donații, apoi am creat un comitet pentru a-i gestiona cât mai bine și a acoperi cât mai multe familii. Am configurat echipa în grupuri mici, oferindu-le instrucțiuni pentru cum ar trebui să să o facem, luând în considerare măsurile de îngrijire a sănătății precum distanțarea socială. De asemenea, am folosit pagina mea oficială de Facebook ca mijloc de a primi solicitări pentru ajutorarea familiilor nevoiașe, declarând pe pagina mea că vom lansa o activitate de ajutor. Mi-am folosit contactele cu autoritățile locale pentru a facilita mutarea grupurilor noastre, precum și surse media pentru a transmite activitățile noastre de ajutor, pentru a fi răspândite ca o modalitate de a îndemna și de a-i încuraja pe ceilalți să ne urmeze exemplul.

E.C.: De unde a început această mișcare?

M.H.M.: Ca orfan de tată la doi ani, mama m-a învățat cum să fiu de ajutor în cartierul meu gândindu-mă că mă voi bucura de dragostea oamenilor ca o modalitate de a-mi compensa lipsa tatălui. Am crescut ajutându-i pe oameni de când eram la liceu, atunci am lucrat în organizații sociale, care luptă împotriva sărăciei, până când am ajuns student la facultate. Până acum, am susțin și gestionat astfel de inițiative pentru ajutorarea familiilor nevoiașe.

Mai mult decât atât, a fi politician în Irak mă ajută să am vizibilitate în astfel de canale TV pentru a pune lumină asupra mișcărilor noastre, precum și pentru a finanța inițiativele cu bani de la donatorii care au avut încredere în mine. „Never_Stop_We_Will_Go_On” fiind o echipă cunoscută pentru activitățile onorabile pe vremea adversității și a greutăților, pandemia Coronavirusului a fost elementul cheie care ne-a împins să sprijinim și să stăm alături de oamenii noștri, în special familiile nevoiașe și cei care sunt dependenți de veniturile zilnice.

Noi, ca echipă, am decis să donăm bani și i-am îndemnat pe alții să facă asta. Apoi am obținut banii și ne-am propus să cumpărăm coșuri de mâncare și să punem sume de bani în plicuri pentru a permite familiilor nevoiașe să aleagă unul. După aceea, ne-am împărțit echipa în grupuri mici, în funcție de orașele lor, pentru a nu încălca suprafața de acțiune și a putea urma măsurile de sănătate ale autorităților.

Am lansat hashtag-ul nostru „Help_your_neighbor”, declarând că îl vom ajuta pe fiecare om care va avea nevoie de orice fel de ajutor. Mulți oameni nevoiași ne-au comentat și ne-au trimis mesaje cerând ajutor din multe orașe diferite din Bagdad, precum și din alte provincii. În anumite locuri chiar am ajuns cu dificultate.

Am făcut tot posibilul și am ajutat cât am putut, dar cererile au depășit bugetul nostru. Acțiunea noastră i-a determinat pe ceilalți politicieni să dea curs în alte provincii și orașe, contactându-ne pentru a planifica și a le oferi suport oamenilor nevoiași.

E.C.: Câți oameni au fost implicați și cum ai reușit să faci o mișcare de solidaritate atât de mare?

M.H.M.: Numărul estimat al persoanelor implicate a fost de aproximativ 267 de persoane. Au fost atât bărbați, cât și femei. Au fost academicieni, medici, profesori, jurnaliști, absolvenți și tineri fără locuri de muncă.

Am gestionat această echipă împărțindu-ne în grupuri mici fiecare cu un reprezentant într-un anumit oraș. În fiecare oraș, am făcut o listă cu acei nevoiași și cu venituri zilnice mici.

Apoi am primit o casă de la unul dintre membrii echipei noastre pentru stocarea mâncării și ambalarea coșurilor de mâncare. În fiecare zi, reprezentanții grupurilor noastre au supravegheat întregul mecanism de distribuire a ajutorului către cei nevoiași. Drept urmare, mi-a fost transmis un raport zilnic pe toată perioada de o lună cât a durat inițiativa.

E.C.: Câți oameni au fost ajutați?

M.H.M.: Numărul estimat al familiilor ajutate a fost de 1000. Ajutorul a fost în termeni de sume de bani, coșuri de mâncare, plata datoriilor locale și achiziționarea de echipamente medicale, precum și medicamente pentru persoanele bolnave.

E.C.: În ce zone s-a desfășurat activitatea?

M.H.M.: Activitatea de sprijin pe durata pandemiei s-a desfășurat în Bagdad, în special în suburbiile sale și orașe precum: AL-Ghazalia, AL-Amiria, AL-Khadhraa, AL-Dora, Abo Ghraib și suburbiile AL-Tarmia. Apoi s-a răspândit în majoritatea orașelor și suburbiilor Bagdad, precum și în alte provincii.

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment