Anul 2020 în istorie: Între medic și pacient se leagă cea mai strânsă relație de prietenie

0 Comment
84 Views

Ne întoarcem în anul 2019 când, pe data de 1 decembrie a fost semnalat primul caz de persoană infectată cu noul coronavirus. A fost anunțat în Wuhan, Republica Populară Chineză, virusul care avea să schimbe viața a peste 64 de milioane de oameni în anul 2020.

Pe data de 26 februarie 2020, s-a declarat primul caz de Covid-19 pe teritoriul României. Astfel, cum un lucru rău nu vine niciodată singur, Guvernul a instaurat starea de urgență pe data de 16 martie.

Perioada 26 februarie – 18 martie a fost punctul de plecare a ceea ce urma să se anunțe ca fiind un „an blocat”. În perioada menționată au fost diagnosticați cu Covid-19 în România nu mai puțin de 261 de persoane.

Criza de măști medicale și de echipamente de protecție, provocată de lipsa tehnologiei din partea producătorilor interni și din imposibilitatea certificării lor, a dus la o stare de îngrijorare în rândul cadrelor sanitare și nu numai. Totodată, prețurile măștilor și a echipamentelor au crescut semnificativ.

În ultima zi din an, 31 decembrie 2020, România are un total de 632 de mii de cazuri (inclusiv cele din ultimele 7 zile), din care medicii au reușit să salveze 558 de mii, iar 58 de mii sunt în stare gravă internați la secția de Terapie Intensivă.

În timpul acestei lupte, medic versus virus, sistemul sanitar medical din România a suferit mai ales din cauza lipsei de locuri în secțiile ATI.

Virusul a surprins sistemul medical, însă cu ajutorul armatei și al voluntarilor autoritățile au reușit să creeze spitale suport covid. Primul spital de acest tip este Spitalul Ana Aslan creat în totalitate din containere.

În anul 2020 s-a putut observa o evoluție a sistemului medical românesc, medicii români și-au pus viata în pericol pentru pacienți, iar spitalele si cadrele medicale au făcut față rezonabil virusului.

Anul 2021 vine cu speranță datorită vaccinului Pfizer care a generat dezbatere și polarizare în România și în lume: taberele se împart de la entuziasm la scepticism. Asta încă din primele zile când a fost anunțată descoperirea vaccinului.

Antonella Timiș

FacemSpitale
Article by FacemSpitale

Profil oficial al platformei FacemSpitale


"Cadoul electoral" de la PRO România: Calendare ortodoxe pentru 2021

Pro România a împărțit o "șpagă electorală" care constă în...

”Bugetul 2021 va fi votat de viitorul Parlament, alegerile trebuie organizate”

Prim-ministrul României, Ludovic Orban a declarat la finalul săptămânii trecute...

Leave your comment