Anul 2020 în istorie: Un an de AUR. Ascensiunea în Parlament a radicalilor

0 Comment
113 Views

Dincolo de evenimentele care s-au petrecut în zona medicală care au marcat profund anul 2020 și care ne-au dat pe toți peste cap, evenimentul politic de mare impact pentru țara noastră pentru următorii ani îl reprezintă intrarea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) în Parlamentul național.

Trecând neobservați de către institutele de sondare a opiniei publice și de către toate organele de presă, dar cu o strategie și cu o echipă de comunicare politică online și pe teren/în stradă foarte bune, organizațiile AUR au reușit o performanță istorică: să obțină în jur de 10% din voturile exprimate. Este o performanță istorică având în vedere că în ultimii ani, de la PPDD-ul lui Dan Diaconescu, care a obținut în jur de 15% la alegerile din anul 2012, niciun partid cu orientare naționalistă nu a mai intrat in Parlamentul României.

Cu pandemia care le-a folosit perfect ca temă de campanie și cu un guvern Orban slab, incoerent, agitatorii de la AUR au atacat și speculat fiecare măsură pe care autoritățile liberale au luat-o pentru combaterea pandemiei, dar și nenumăratele stângăcii și greșeli, fortandu-i pe liberali să “joace la două capete” și să piardă astfel și mai mult capital politic. Închiderea școlilor, a piețelor, a instituțiilor de cultură, a restaurantelor, hotelurilor și cafenelelor, purtarea măștii de protecție, au reprezentat doar câteva dintre lucrurile care au reușit să strângă oamenii în jurul acestei noi formațiuni, dar cea mai importantă temă pentru ei a reprezentat-o închiderea bisericilor.

Relația AUR cu Biserica – un factor decisiv pentru intrarea în Parlament

A venit momentul să discutăm despre factorul decisiv pentru intrarea celor de la AUR în Parlament. Publicul cel mai important care a fost vizat de către organizațiile care repezintă Alianța a fost reprezentat de către electoratul ultraconservator, oamenii ai bisericii, preoți, sau chiar ultrareligioși și creștini ortodocși practicanți. Declicul care i-a propulsat la 10% a fost reprezentat de închiderea bisericilor pe durata pandemiei și încercarea eșuată a guvernului de a bloca pelerinajele, cel mai relevant caz fiind cel de la Iași, de la Sf. Parascheva.

Bisericile nu sunt doar locuri unde oamenii merg și se roagă, ele reprezintă niște adevărate micro-comunități, unde oamenii discuta între ei, schimbă idei și desigur, fac politică. Mai ales prin intermediul unor preoți care se implică politic și electoral. În ultimii ani cred că ne-am obișnuit cu implicarea înaltelor fețe bisericești în viața politică. Cunoaștem cu toții momentele în care s-a întâmplat acest lucru, nu le mai reiau aici, dar ceea ce vreau să spun este că AUR a fost formațiunea care a beneficiat foarte mult de sprijinul Bisericii, la firul ierbii, la acest rând de alegeri parlamentare.

Din punct de vedere ideologic, AUR este opusul Alianței USR-PLUS și a apărut că o consecință la discursul progresist al USR, dar nucleul ultraconservator al celor de la AUR este reprezentat de oamenii care au votat în trecut Partidul Național Liberal și Partidul Democrat Liberal. Mai precis, acolo unde PNL-ul a pierdut, AUR a câștigat. Faptul că PNL are (sau a avut) și o ramură ultraconservatoare poate fi argmentat și prin faptul că liderii PNL au susținut referendumul Coaliției pentru Familie din 2018, iar Claudiu Târziu, personaj direct implicat în referendum este co-președinte AUR în zilele noastre. Ramură aceasta de electorat ultraconservator a ajuns la PNL, după distrugerea PNȚCD-ului prin intermediul aripii foștilor PDL-iști din noul PNL.

În încheiere, putem observa că deși nu suntem de acord cu ideile susținute de AUR, intrarea lor în Parlament nu este neapărat un lucru rău penru democrație. Afirm acest lucru din mai multe motive:

  • Nu vom mai avea aceleași accente naționalist-populiste agresive la celelalte partide. Am văzut ce înseamnă deja un PSD la 45% care are în prim-plan oameni din fostul PRM al lui Corneliu Vadim Tudor.
  • Când AUR vorbește, toți ceilalți trebuie să aibă o poziție clară față de ceea ce spun ei. Cu alte cuvinte, aceștia pot constrânge partidele clasice să adopte poziții mai clare pro-europene sau pro-occidentale în privința diverselor politici pe care le susțin sau nu.
  • Există acum o opțiune clară pentru electorii care susțin Biserica, creștinismul și valorile tradiționale. Cei care cred în aceste valori nu mai sunt nevoiți să apeleze la alte partide, se pot duce direct spre AUR.
  • Este sănătos pentru democrație ca toate ideile (inclusiv ideea de naționalism creștin) să fie reprezentate în Parlament. Vă dau aici exemplul Frontului Național din Franța și pe cel al Alternativei pentru Germania.
  • Posibila creștere a acestui partid în sondaje, poate să le constrângă pe celelalte să adopte politici mai bune pentru cetățeni, mai moderate și mai inclusive.
Petru Nicolaescu
Article by Petru Nicolaescu

Absolvent al specializării Comunicare și Relații Publice în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.


Parlamentarii USR și-au dat demisia din Parlament ca protest împotriva legii pensiilor speciale

Deputații și Senatorii USR şi-au depus demisiile în Parlament ca...

Vlad Voiculescu: Nu cred în soluția pentru sănătate oferită de PNL și PSD

Alianța USR PLUS a susținut astăzi o conferință de presă...

Leave your comment