Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

0 Comment
60 Views

Coronavirusul a oprit planeta în loc

Fără îndoială, nimeni nu își imagina în ianuarie 2020 impactul pe care urma să îl aibă virusul originar în Wuhan asupra vieții sociale și economice la nivel global. În martie și aprilie lumea s-a oprit, statele lumii au intrat în lockdown, zborurile au încetat, granițele s-au închis, străzile orașelor au devenit pustii, libertățile civile s-au restrâns, dreptul de a circula liber a fost limitat, armata a ieșit în stradă, imnul de stat se auzea în fiecare seară din difuzoarele mașinilor de poliție care se asigurau că oamenii petrec și nopțile în casă.

Confruntate cu o criză fără precedent ale căror consecințe extreme abia dacă le puteau imagina, autoritățile politice nu au abordat întotdeauna cel mai potrivit ton în comunicarea gestionării pandemiei. Unii au văzut în asta o tentativă de a ascunde informații publicului ceea ce a alimentat zvonurile, fricile și conspirațiile: negaționiștii au făcut tot mai mulți prozeliți.

După multe bâlbe și incoerențe la nivelul deciziei și comunicării publice, ceea ce a generat confuzie, fake-news, teorii conspiraționiste, proteste, aglomerarea în spitale și în unitățile ATI, decese, oamenii de știință au reușit să convingă totuși o mare parte a publicului că purtarea măștii, spălatul pe mâni și păstrarea distanței sunt sigurele măsuri care pot întârzia răspândirea unui virus extrem de contagios, chiar dacă nu la fel de mortal ca alte virusuri recente.

Pentru câteva săptămâni, în martie coronavirusul părea că a oprit Planeta pe loc din goana cotidiană cu care eram obișnuiți. Dar cum a venit vacanța de vară, concediile au readus aglomerația la mare și au sporit cozile în supermarket. După acele câteva săptămâni de liniște și izolare, oamenii nu au devenit nici mai buni, nici mai înțelepți, nici mai cumpătați. Și nici nu au poluat mai puțin. Resursele planetei au fost consumate cu același zel și cu aceeași iresponsabilitatea și după revenirea din lockdown. Bucureștiul devine cel mai poluat oraș din lume la finele anului 2020. Traficul rutier a revenit la normal peste tot, la fel și obiceiul de a arde deșeuri la periferia capitalei României. Internetul a catalizat trecerea la telemuncă la nivel planetar, a accentuat șomajul, a radicalizat opiniile, a înmulțit numărul ședințelor de afaceri pe zoom, vânzările online și comerțul electronic, cursurile pe Meet, trainingurile pe Teams. Educația a arătat fața lumii: o societate polarizată, frustrată, nervoasă, divizată social și economic între cei cu sau fără tabletă.

Lumea s-a schimbat în pandemie. Dar cât s-au schimbat oamenii?

Mai degrabă s-au adaptat noilor condiții. Exhibiționismul de pe TikTok, ipocrizia și zâmbetele prefăcute de pe Instagram, ura față de cei care gândesc diferit, hate-speechul și izolarea în bule pe Facebook, polarizarea bogați-săraci, clivajul progresiști-conservatori arată că nimeni nu a învățat nimic din lecția anului 2020. Scopul de a face profit cu orice preț a fost demonstrat prin trecerea cu vederea a faptului că cele mai multe măști de pe piață destinate să protejeze de răspândirea virusului erau neconforme, că spitalele funcționează mai departe fără echipamente moderne și fără autorizații de incendii, că oamenii mor cu zile, în vreme ce consumul de băutură și mâncare a crescut în societățile cele mai sărace.

La final de an a sosit și vestea mult așteptată din lumea medicală: nu un vaccin, ci trei vaccinuri au fost descoperite de către oamenii de știință din lumea liberă: Oxford-AstraZeneca, Moderna, Pfizer/BioNTech. Asta după ce rușii anunțau un anti-vaccin pe care lumea occidentală l-a primit cu neîncredere.

Noua provocare: o campanie de vaccinare la nivel european și mondial confruntată cu propria incapacitate organizatorică și o comunicare neconvingătoare, dar mai ales cu fricile, rezervele, imaginația și scepticismul publicului.

FacemSpitale
Article by FacemSpitale

Profil oficial al platformei FacemSpitale


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Prima persoană vaccinată în România. Începe campania națională de vaccinare

Prima persoană de pe teritoriul țării care s-a vaccinat împotriva...

Leave your comment