Analiză – Casa Albă este sub asediul protestatarilor. Susținătorii lui Donald Trump au împiedicat ceremonia de instalare a noului președinte ale Statelor Unite

0 Comment
52 Views

În data de 6 ianuarie 2021, la Casa Albă a avut loc întâlnirea membrilor partidelor americane și a congresului pentru desfășurarea ceremoniei formale de numire a noului președinte ale Statelor Unite ale Americii.

Discuția fiind întreruptă de un grup de revoluționari ce îl susțineau pe Donald Trump, astfel a fost necesară intervenția forțelor armate pentru a-i opri.

Joe Biden a declarat că asediul asupra clădirii Capitoliului este, de fapt, o insurecție. “Democrația este fragilă și este nevoie de lideri care nu se dedică puterii sau interesului personal, ci se dedică binelui comun”.

Pentru a răspunde președintelui ales și pentru a opri asaltul, Donald Trump le-a cerut oamenilor să se retragă într-un mod pașnic, evidențiind faptul că alegerile au fost trucate.

Declarațiile fostului conducător ale Statelor Unite au dus la suspendarea conturilor sale de Twitter si Facebook, dar și la ștergerea mai multor mesaje postate de el sau de susținătorii săi pe aceste rețele de socializare.

Revolta de la Washington l-a forțat pe primarul orașului să introducă starea de alertă, astfel fiind oprită circulația publică după ora 18:00. Acesta a cerut și ajutorul complet al coloanei militare ale Gărzii Naționale.

După evacuarea completă a protestatarilor din Casa Albă, Congresul a putut să își reia ședința, însă numirea in funcție a lui Joe Biden a fost amânată până pe data de 20 ianuarie.

Cordonul de securitate din jurul clădirii Capitoliului a picat, fiind numită de John Bolton (fost consilier de securitate al lui Donald Trump) drept o breșă a securității.

În urma incidentelor din interiorul clădirii Capitoliului în care au fost implicate peste 100 de persoane în lupta lor cu forțele de ordine, nu mai puțin de 4 au decedat, 14 polițiști răniți și 50 dintre protestatari au fost arestați.

Cele întâmplate au forțat persoanele din conducerea Statelor Unite să prelungească cu 15 zile stare de urgenta din țară, până pe data de 21 ianuarie, la o zi după ce Joe Biden va fi instalat în funcția de președinte.

Violențele și atitudinea negativă a președintelui încă în funcție, Donald Trump, a dus la demisia a mai mulți membrii din echipa sa, începând cu Matt Pottinger (consilier adjunct pentru securitate națională), Stephanie Grisham (șefa cabinetului – Melania Trump), lor li s-au alăturat și Sarah Matthews (responsabilă de relația cu presa), Rickie Niceta (membră a echipei de evenimente), Robert O’Brien (consilierul în probleme cu securitatea) și Chris Liddell (adjunctul șefului staff-ului de la Casa Albă).

În urma ședinței încheiate la ora 4 dimineața, Congresul l-a validat formal pe Joe Biden, ca fiind câștigător al alegerilor prezidențiale. Pe data de 20 ianuarie va avea loc un “transfer de mandat” între Donald Trump și succesorul său.

Trump a declarat într-un comunicat că nu este total de acord cu rezultatul deja hotărât de Congres, însă la data de 20 ianuarie va avea loc o tranziție mandatorială pașnică. Tot la acea data, Joe Biden va depune și jurământul în momentul instaurării.

În ciuda revoltelor din urmă cu numai o zi, Joe Biden a reușit să câștige în luna noiembrie a anului precedent cursa alegerilor prezidențiale, strângând un total de 81,28 de milioane de voturi, acesta fiind un record în istoria Statelor Unite, fiind urmat de fostul președinte cu un total de 74,22 de milioane de votanți.

În urma contestărilor primite, Colegiul Electoral a ajuns în cele 50 de state și în districtul Columbia pentru a susține o ședință unilaterală în procesul de finalizare al alegerii lui Joe Biden. Deși au existat două state în care votul a fost compromis, decizia a rămas a Congresului care pe data de 7 ianuarie 2021, la ora 3:40 A.M. a decis numirea în funcție a câștigătorului alegerilor prezidențiale, Joe Biden.

Un fapt de reamintit este ca președintele Statelor Unite nu este ales prin vot popular, ci printr-un sistem indirect, în care Colegiul Electoral alocă voturile celor 50 de state și a districtului Columbia pe baza persoanelor ce trăiesc în acele regiuni.

Sursa : biziday.ro, digi24.ro

Antonella Timiș

FacemSpitale
Article by FacemSpitale

Profil oficial al platformei FacemSpitale


LIVE TEXT|ALEGERI SUA: Statele care vor decide rezultatul alegerilor

La ora 6:00: Statele care vor decide alegerile sunt: Pennsylvania,...

Leave your comment