Analiștii sunt surprinși. Scade inflația în luna septembrie

0 Comment
71 Views

Potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica, rata inflatiei a coborat in luna septembrie a acestui an la 2,5%, de la 2,7% in august. Conform agentiei de informatii financiare Bloomberg, expertii se asteptau ca parametrul sa indice o crestere la 2,8% pentru luna septembrie.

DE CE A SCAZUT INFLATIA?

Scaderea ratei inflatiei a avut loc pe fondul ieftinirii alimentelor cu 0,55%. De exemplu, la pretul cartofilor avem cea mai mare depreciere din ultimii noua ani. Scaderea este de 27%, raportat la luna anterioara.

Ca urmare a scaderii ratei inflatiei in luna septembrie, bancile si-au ajustat prognozele si pentru finalul anului 2020. Astfel, Banca Comerciala Romana isi revizuieste prognoza de inflatie pentru anul 2020 de la 2,4% la 2,1%. Prognoza este ajustata si de catre ING de la 2,5% la 2,1%.

Inflatia anuala a fost de -0,3% in zona euro in luna septembrie si de 3,2% in Cehia. Celelalte tari nu au publicat datele pentru prima luna de toamna.

Petru Nicolaescu
Article by Petru Nicolaescu

Absolvent al specializării Comunicare și Relații Publice în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.


Leave your comment