Amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare au fost declarate neconstituționale

0 Comment
409 Views

Ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională.

Curtea Constituțională a fost sesizată de către Avocatul Poporului cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său, a anunțat joi instituția într-un comunicat de presă.

La rândul ei, Curtea Constituțională a admis sesizarea facută de Avocatul Poporului, care susține că ordonanța militară nu este suficient de clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt inidividualizate.

Amenzile date nu se anulează automat după decizia CCR.  Cei amendați trebuie să le conteste în instanță, a declarat fostul președinte CCR Augustin Zegrean pentru Digi24.

Amintitm că de la începutul stării de urgență, peste 300.000 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate în țara noastră pentru nerespectarea restricțiilor prevăzute de ordonanțele miliatare. Valoarea totală a acestora a fost de peste 600 milioane lei (120 milioane euro).

Ana-Maria Tabarac

Editor Facemspitale.ro

Ana-Maria Tabarac

Absolventă a Facultatății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București.


Cum supraviețuiește domeniul HoReCa în timpul pandemiei?

Este o întrebare la care se poate răspunde cu ajutorul...

Amenzile din starea de urgență au fost anulate. Banii vor fi returnați românilor

Senatul României a adoptat o propunere legislativă care prevede anularea...

Leave your comment