Am fost la redeschiderea școlilor și grădinițelor din Capitală și din Ilfov. Ce am văzut dă totul peste cap!

0 Comment
231 Views

Sursa foto: părinte Popești-Leordeni (sub protecția anonimatului);  Școala Gimnazială „Ioan Bădescu” din Popești-Leordeni, județul Ilfov.

Poza de deschidere a acestui mini-reportaj vorbește de la sine despre aberațiile sistemului educațional, despre absența  unei „minima moralia”, care include și educația civică. Această fotografie arată o îngrămădire de părinți sinonimă cu boala în  pandemie.

Este o poză făcută cu telefonul mobil de un tată care și-a dus copila la Școala Gimnazială „Ioan Bădescu” din Popești-Leordeni, județul Ilfov. Era în jurul orei 7 și 30 de minute! Ei bine, atunci, deși treziți cu noaptea-n cap, părinți, bunici aveau o energie fantastică în a forma  această claie peste grămadă în fața porții școlii. Când ești obosit, resimți nevoia de liniște, de retragere de lume. După 6 luni de știri despre un virus extrem de sever, acești oameni parcă nu au obosit deloc!  

Dincolo de poartă, altă lume…Cu totul alta! Ei, da! Acolo, departe de adulții dezordonați,  elevii se comportau…ca la carte. Reguli, disciplină, distanțare fizică, calm. Mult calm printre copii! Fotografia de mai jos, realizată de același tătic, este tocmai dovada că elevii le-au dat o lecții de conduită adulților. Și nu doar pentru că și-au ascultat profesorii. Ci pentru că, nu știm cum, așa au aflat ei că este bine să se comporte ca să rămână sănătoși. 

Sursa foto: părinte Popești-Leordeni ( sub protecția anonimatului); Școala Gimnazială „Ioan Bădescu” din Popești-Leordeni, județul Ilfov.

Școala Gimnazială „Ioan Bădescu” din Popești-Leordeni ar putea fi un exemplu de „Așa da!”, dacă ascultăm mesajului acestui tată:

Cănd  se adunau 10-12 copii, îi duceau în clase! Nu am avut voie să oferim  flori, bomboane, nimic! Aflasem asta de la educatori! În careu, erau grilaje despărțitoare! În clase, nu am avut acces! Dar copiii păreau atât de dornici să se așeze în bănci că ți se rupea sufletul să le vezi privirile încântate! Nici pic de suferință pentru ei din cauza restricțiilor!

Luăm de bună această istorioară. Este doar una, dar care atârnă greu! E o voce a rațiunii într-o lume speriată și haotică. Și de (la) sine, și  de sistemele educațional, politic, economic etc. Același părinte s-a întors, însă, acasă și cu o mare dezamăgire:

Părinții, grămadă! Bunicii, grămadă! Copiii, ordonați!

Copiii, ordonanți… Prima lecție pentru adulți din prima zi de de an școlar 2020-2021!

Din Popești, în București! Peste ce dăm la școală și la grădi  din Sectorul 6?

Tot peste disciplină! Miracol? Să fi reușit  Monica Anisie sau, pur și simplu, au reușit tot copiii să îi ofere lecția doamnei ministru că pot fi extrem de înțelegători și de atenți în lipsa tuturor tabletelor, dezinfectanților, măștilor, laptop-urilor promise de luni și luni?

Se poate ajunge la concluzia că lucrurile pot decurge bine în lipsa ajutorului real oferit de stat ( sau oferit minimal și în ceasul al 12-lea la propriu) dacă ascultăm povestea altui tătic.

Sursă fotografii: părinte a două fetițe din Sectorul 6

 În jurul orei 08.00, și acest tânăr părinte și soția lui și-au dus fetițele, de șapte și trei anișori ( diminutivele își au tot rostul din lume astăzi ) să se bucure de prima zi de an școlar. Una dintre ghighilice este în clasa întâi. Sora ei, mai mică a intrat…în grupa mică. Sunt scumpe, sunt cuminți și sensibile. Sunt și extrem de ascultătoare pentru două copile dornice să alerge, să se zbenguie, să facă mici prostioare, deh, de-ale copilăriei. Dar nu! Nu acum, când au aflat că toți oamenii pământului riscă să se îmbolnăvească. La unitățile lor de învățământ lucrurile au decurs normal. Poate și pentru că jumătate dintre copii au lipsit. Sau poate că părinții au decis să nu îi ducă în clase chiar din prima zi de școală. Cert este că nu a fost nici aglomerație, că măștile au fost purtate de la mic la mare și că  părinții s-au întors acasă sau la serviciu liniștiți.

Dar în școlile private? Ce e pe acolo?

Sub protecția anonimatului, mămica unui băiețel aflat în clasa zero, pregătitoare, ne-a dezvăluit că regulile în școala privată unde și-a înscris copilul sunt ca-n Germania. Părinții nu au voie să fotografiezi măcar. Nu au voie să încalce niciuna dintre măsurile impuse de profesori! Nici acolo, nu au fost acceptate flori, cadouri sau alte atenții. Nu că ar fi fost rău așa cum se proceda în trecut. Antropologii spun că darul este un obicei strămoșesc al poporului român. Comunismul l-a transformat în mită, dar darul, ca obiect oferit în semn de recunoștință și chiar de iubire, este ceva firesc pentru multe alte popoare. Nu și în pandemie! Momentan, românii trebuie să uite și de această bucurie sufletească. Dar să își umple sufletul cu bucuria că le sunt sănătoși copii, familiile, dacă respectă regulile în anul școlar care se va încheia peste două semestre, adică peste 34 de săptămâni.

Bine până la capăt nu poate fi! Mai există și excepții! Undeva în sectorul 3…

Sursă fotografii: părinții unui băiețel din Popești-Leordeni; Școala Gimnazială „Federico Garcia Lorca” din Sectorul 3

Din Ilfov, am ajuns și în Sectorul 3 al Capitalei. La Școala Gimnazială „Federico Garcia Lorca”.  De fapt, din Ilfov, tot din Popești-Lordeni, au plecat, de cu dimineață, doi părinți să-și ducă băiețelul în prima lui zi de școală. E în grupa zero, în anul pregătitor, deci, e un omușor cu o mulțime de vise, de așteptări, cu o energie molipsitoare și cu un zâmbet mereu pe chip.

Peste ce au dat acești doi părinți care au plecat de acasă cu temele bine făcute să stea la distanță de ceilalți părinți, să poarte măști, să nu discute prea mult cu alte persoane, să urmeze disciplina sanitară?

Zarvă mare! Distanță zero!”, ne-a declarat tatăl micuțului abia ajuns în clasa pregătitoare.

Sursă fotografii: părinții unui băiețel din Popești-Leordeni; Școala Gimnazială „Federico Garcia Lorca” din Sectorul 3

Ca în cele mai multe cazuri a ieșit o degringoladă. A fost aglomerație bolnăvicioasă în fața porții unității de învățământ, după care, așa cum se observă și din poze, în fața ușii de la intrare alta îmbulzeală, pentru ca, într-un final,  în careu, totul să treacă la noua normalitate impusă de pandemie. Cu distanțare fizică, răbdare, măști etc.

Indiferent de credem sau nu în toate declarațiile oficialilor, undeva îi putem da dreptate ministrului Sănătății, Nelu Tătaru: „Copiii se obișnuiesc repede, chiar și cu lucrurile mai puțin plăcute!’”

Cinic exprimat, dar perfect demonstrabil în prima zi de școală!

PS: Peste 2.000.000 de copii din România au început școala de azi! Să sperăm cu toții că le va fi nu bine, ci foarte bine și că vom trece peste momentele dificile ce au să vină și de acum înainte!

Roxana Chivu
Article by Roxana Chivu

Jurnalistă cu 20 de ani de experiență, în televiziune, ca editor Departamentul Știri sau ca producător executiv, dar și în mediul online, ca autor și redactor. Licență în Jurnalism, Master în Jurnalism Politic.


Gramatica propusă de Ministerul Educației ca materie obligatorie de liceu. Ce spun profesorii și studenții

Principala cauză a agramatismului tinerilor din zilele noastre este reprezentată...

Peste 3000 de unități de învățământ în scenariul roșu

Potrivit ultimului comunicat de presa al Ministerului Educatiei, publicat astazi,...

Leave your comment