Alexandru Rafila despre data de 15 mai: “Putem pierde tot ce am câștigat până acum” – Vezi interviul

0 Comment
10304 Views

Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a acordat un interviu platformei noastre în care a oferit o serie de explicații pe înțelesul tuturor despre riscurile la care ne expunem dacă nu respectăm recomandările medicilor și ale autorităților. Printre altele, Alexandru Rafila afirmă că „După 15 mai nu putem să renunțăm la toate precauțiile și la tot ce am câștigat până acum, să lăsăm la o parte totul și să ne gândim că nimic nu s-a întâmplat. Virusul circulă cu siguranță și va circula în continuare, categoriile la risc rămân aceleași și trebuie să încercăm să ne protejăm pe noi și pe membrii familiilor”

“Dacă la început discutam despre o rată de transmitere între 2 și 3, adică o persoană infectată mai infecta alte 2-3 persoane. În urma măsurilor de distanțare socială, în toate țările, s-a ajuns ca această transmitere să fie sub 1, adică o persoană infectată transmite, în medie, la mai puțin de o persoană. În urma primelor măsuri de relaxare se ajunge la o rată de transmitere a bolii de 0.8, iar dacă s-ar fi deschis școlile s-ar fi ajuns la o rată de 1.3. Deci doar deschiderea școlilor ar fi crescut transmiterea substanțial.”

„Un termen de 1 an și jumătate pentru apariția unui vaccin, în contextul în care vorbim despre producerea a zeci sau sute de milioane de doze, este un termen optimist” mai afirmă specialistul Alexandru Rafila.

În plus, specialistul Alexandru Rafila face referire și la declarațiile doctorului Streinu-Cercel cu privire la utilizarea apei de la robinet în lupta cu noul coronavirus: „Apa de la robinet nu poate să aibă o cantitate atât de mare de clor încât să exercite un efect dezinfectant. E eficientă ca s-o bem, dacă ne e sete o bem . Nu pot să spun că apa de la robinet este un antidot împotriva infecției cu noul Coronavirus mai ales că mulți dintre cei care s-au îmbolnăvit au băut și apă de la robinet”. Profesorul Adrian Streinu-Cercel, șeful Institutului „Matei Balș”, i-a îndemnat pe români, într-o altă declarație, să bea apă de la robinet în această perioadă, pentru că are clor și în felul acesta mor mai repede bacteriile.

Dragos Bistriceanu

Realizator de emisiuni TV, absolvent de Științe politice, în ultimii ani numele meu a fost asociat diverselor proiecte civice. De la inițiative legislative până la campanii de informare sau stimulare a participării tinerilor la viața politică.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment