Alegeri prezidențiale Moldova: Maia Sandu câștigă turul I

0 Comment
80 Views

Potrivit rezultatelor parțiale oferite de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, după numărarea a 99.81% din voturi, Maia Sandu este câștigătoarea primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

sursa: Facebook – Maia Sandu

Tot potrivit Comisiei Electorale Centrale, prezența la vot a fost una destul de redusă, de doar 42.76%, comparativ cu turul I al alegerilor prezidențiale de acum patru ani când prezența a fost de 49,17%.

Maia Sandu a câștigat primul tur cu un scor de 36.10%, cu peste 3% față de următorul sau contracandidat, Igor Dodon. Ea a obținut aproape 487.000 de voturi, surclasandu-l pe președintele în funcție cu 47.000 de voturi.

Un mare ajutor pentru câștigătoarea primului tur a venit din diaspora, unde au votat aproape 150.000 de cetățeni, iar Maia Sandu a obținut peste 70% din voturi, conform rezultatelor preliminare.

REZULTATE VOT DIASPORA – sursa: pv.cec.md

Maia Sandu a câștigat a primit și cele mai multe voturi și la Chișinău unde a obținut un scor de peste 45 de procente și l-a devansat pe Igor Dodon cu peste 10%.

REZULTATE VOT CHISINAU – sursa: pv.cec.md

Aceste rezultate sunt foarte surprinzătoare având în vedere faptul că Igor Dodon era creditat drept câștigător cu peste 40% din voturi de către anumite cercetări de tip exit-poll. Acest rezultat îi oferă o șansă mare Maiei Sandu, având în vedere că în turul al doilea prezența la vot poate crește exponențial.

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Moldova va avea loc în dată de 15 noiembrie.

Petru Nicolaescu
Article by Petru Nicolaescu

Absolvent al specializării Comunicare și Relații Publice în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.


Leave your comment