A fost publicat raportul OMS care prezintă starea de sănătate a copiilor. Datele din România arată îmbucurător

0 Comment
229 Views

Studiul este efectuat de HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) și este publicat de Biroul Regional din Europa al OMS din 4 în 4 ani . Rezultatele arată că bunăstarea mentală a adolescenților a scăzut între 2014-2018 în multe dintre țări.

Raportul prezintă date ample despre sănătatea fizică, relațiile sociale și starea mentală a 227.441 de elevi cu vârste de 11, 13 și 15 ani, din 45 de țări.

„ Un număr tot mai mare de băieți și fete din întreaga regiune europeană raportează o sănătate mentală precară – simțindu-se rău, nervoși sau iritabili- aceasta este o preocupare pentru noi toți”, spune dr. Henri Henri P. Kluge, director regional OMS pentru Europa. „Modul în care răspundem la această problemă în creștere va avea un ecou pentru generații întregi. Investind în tineri, de exemplu, prin asigurarea unui acces facil la serviciile de sănătate mentală adecvate nevoilor lor, va aduce un triplu dividend: mari câștiguri pentru sănătate, societate și economie adolescenților de astăzi, adulților de mâine și generațiilor viitoare ”, a adăugat el.

Starea copiilor și adolescenților din România

La nivelul României, studiul a fost efectuat de Departamentul de Psihologie, Laboratorul de Psihologia Sanatatii, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, sub coordonarea prof. univ. dr. Adriana Baban, în colaborare cu biroul OMS din România.

“Datele din 2018, discutate pe larg în acest raport, aduc, deopotrivă, vești proaste și vești bune referitoare la sănătatea și starea de bine a adolescenților români. De la percepția acestora privind suportul social până la implicarea în fenomenul de bullying și în comportamentele de risc, studiul conferă informații foarte valoroase pentru o percepție reală a vieții și sănătății adolescenților. Ne-am implicat cu multă responsabilitate în Studiul international HBSC care dă voce tinerei generații și aduce în prim-plan îngrijorările, preocupările și perspectivele lor referitoare la propria sănătate și stare de bine. Îl considerăm un instrument de lucru extrem de important care trebuie să existe în agendele publice ale experților în sănătate și ale politicienilor, în egală măsură”, a declarat prof. univ dr. Adriana Baban, coordonator pe Romania al proiectului, relatează ziare.com.

Eșantionul național reprezentativ a fost constituit din 4.567 elevi de 11,13 și 15 ani.

Rezultatele au fost comparate cu cele din 2014, iar rezultatele arată următoarele informații privind situația copiilor și adolescenților din România:

  • Procentul adolescenților băieți supraponderali și obezi a scăzut ușor (este pentru prima dată de la înregistrarea raportului în 2006), însă nu se întâmplă la fel și în rândul fetelor. Aici este o tendință de creștere.
  • Comportamentele de sănătate orală prezintă o creștere, însă procentele sunt încă destul de jos: mai puțin de jumătate dintre băieți și puțin peste jumătate dintre fete se spală zilnic, de cel puțin două ori, pe dinți.
  • Rețelele de socializare sunt folosite intens pentru a comunica cu prietenii de aproape jumătate dintre adolescente și peste o treime de adolescenți. Aici a fost observată o creștere față de 2014.
  • Implicarea în comportamente violente și bullyng a scăzut remarcabil. Astfel a fost atins cel mai mic nivel de când se colectează datele HBSC.

Rezultatele la nivel internațional

  • Comportamentul sexual riscant rămâne un motiv de îngrijorare: 1 din 4 adolescenți care fac sex întrețin relații sexuale neprotejate. La 15 ani, 1 din 4 băieți (24%) și 1 din 7 fete (14%) au raportat că au avut relații sexuale.
  • Consumul de băuturi alcoolice și fumatul în rândul adolescenților a continuat să scadă, însă numărul consumatorilor de alcool și tutun actuali rămâne mare în rândul tinerilor de 15 ani, alcoolul fiind substanța cea mai frecvent utilizată. Unul din cinci tineri de 15 ani (20%) a băut alcool de două sau mai multe ori pe parcursul vieții și aproape 1 din 7 (15%) a băut alcool în ultimele 30 de zile.
  • Mai puțin de 1 adolescent din 5 îndeplinesc recomandările OMS pentru activitate fizică – nivelurile au scăzut în aproximativ o treime din țări din 2014, în special în rândul băieților.
  • Majoritatea adolescenților nu îndeplinesc recomandările nutriționale actuale, subminând capacitatea lor de dezvoltare sănătoasă. Aproximativ 2 adolescenți din 3 nu mănâncă suficiente alimente bogate în nutrienți, 1 din 4 consumând dulciuri și 1 din 6 consumă băuturi zaharoase în fiecare zi.
  • Nivelurile de supraponderare și obezitate au crescut începând cu 2014 și afectează acum 1 din 5 tineri, cu niveluri mai ridicate în rândul băieților și adolescenților mai tineri; 1 din 4 adolescenți se percep ca fiind prea grași, în special fetele.
Ana-Maria Tabarac

Absolventă a Facultatății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București.


Leave your comment