9 Mai: Ziua Europei în pandemie. Comisia Europeană cere statelor UE să prelungească până la 15 iunie restricția privind călătoriile neesențiale

0 Comment
309 Views

În ciuda a ceea ce se discută despre țările europene care încep să-și redeschidă economiile, este încă prea devreme pentru a le vizita în perioada următoare. Comisia Europeană a făcut o solicitare oficială Parlamentului European și Consiliului UE pentru extinderea interdicției călătoriilor încă o lună, adică până pe 15 iunie 2020.

Deși mai multe țări încep să relaxeze restricțiile, situația rămâne „fragilă” pe tot globul, iar Uniunea trebuie să se asigure de prevenirea răspândirii coronavirusului prin călătoriile către statele membre UE, a argumentat Comisia Europeana. CE prioritizează deschiderea frontierelor între țările UE înainte de a deschide blocul către restul lumii.

Într-o foaie de parcurs pentru eliminarea restricțiilor de Covid-19 pe care le-a impus în aprilie, Comisia a susținut necesitatea ridicării treptate a controalelor la frontieră, reducând restricțiile la frontierele interne cu prioritate asupra deschiderii celor externe.

„Restricțiile asupra liberei circulații și controalele la frontierele interne vor trebui ridicate gradual, urmând ca într-o etapă ulterioară să eliminăm restricțiile la frontierele externe și să permitem accesul în UE a cetățenilor din afara UE pentru călătorii neesențiale.” a declarat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Restricția de călătorie, precum și invitația de a o prelungi, se aplică „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spațiului Schengen plus Bulgaria, Croația, Cipru și România, precum și cele 4 state asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) – în total, 30 de țări.

La 16 martie, Comisia a invitat șefii de stat ai membrilor UE să introducă o interdicție temporară de călătorie neesențială în bloc pentru o perioadă inițială de 30 de zile. Apoi, în aprilie, interdicția a fost prelungită încă o lună, până la 15 mai. Cu excepția Irlandei, toate țările UE și țările Schengen din afara UE au implementat restricții de călătorie.

Decizia privind prelungirea interdicțiilor de călătorie între țările UE vine în contextul sărbătoririi Zilei Europei în pandemie. Unul din pilonii fundamentali ai Uniunii (alături de circulația bunurilor, mărfurilor, a capitalurilor) este libertatea de circulație a oamenilor.  

Ziua Europei celebrează pacea și unitatea în Europa. Din 9 mai 1950, de la data Declarației Schuman este sărbătorită Ziua Europei: principiile declarației sunt cele care stau la baza înlocuirii războiului cu comerțul, punerea în comun a industriei Cărbunelui și Oțelului între statele europene.

Libertatea de circulație și absența vizelor la granițele naționale este unul dintre cele mai apreciate principii UE de către cetățenii europeni. Afectarea acestei libertăți pe termen lung poate da apă la moară discursului eurosceptic populist și poate conduce la ascensiunea extremiștilor – de stânga și de dreapta – în politica europeană.


Sursa: https://www.politico.com/news/2020/05/08/eu-proposes-extending-its-travel-ban-until-june-15-244686,

Comunicat Comisie: https://ec.europa.eu/romania/news/20200508_rstrictii_calatorii_neesentiale_ro.

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


R.Moldova: Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale și devine prima femeie președinte din istoria țării.

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidențiale din...

Comisia Europeană a luat inițiativă privind salariile minime adecvate în UE

La data de 28 octombrie, Comisia Europeană a prezentat o...

Leave your comment