9 Mai. În România de Ziua Europei. Cum resimt tinerii absența libertății de circulație în UE?

0 Comment
187 Views

România s-a alăturat Uniunii Europene din anul 2007 și de atunci românii se bucură de mai multe beneficii, având drepturile oricăror cetățeni europeni. Unul dintre cele mai apreciate drepturi în UE este libera circulație a oamenilor și absența vizelor.

Anul acesta este diferit și toți resimțim, din cauza pandemiei de coronavirus, cum ne sunt afectate planurile de deplasare în străinătate, în vacanță sau într-un city break într- capitală europeană. Românii sunt creativi și profită de situația actuală pentru a petrece mai mult timp cu cei dragi sau pentru a face lucruri cât mai productive. Foarte mulți români au fost nevoiți să rămână acasă în această perioadă, iar lipsa libertății de mișcare s-a simțit și mai acut.

Cristian, student FJSC: „România a avut foarte mult de câștigat de pe urma aderarii la Uniunea Europeană. Pe lângă fondurile europene pe care ar putea să le acceseze pentru modernizare, din punct de vedere al călătoritului, lipsa controalelor la granițe după ce ajungi în spațiul Schengen și permisul european de conducere sunt doar câteva avantaje care vin la pachet cu alăturarea României la UE.  Călătoritul prin Europa îmi lipsește foarte mult în perioada aceasta mai ales că la finalul verii trecute am pornit un canal de Youtube targetat pe travel. Aștept cu nerăbdare să se poată circula din nou și să pot să vizitez bătrânul continent european deoarece am cateva locații pe lista.  După ridicarea acestor restricții, intenționez să ajung pe o insulă din Grecia pentru a continua proiectul cu canalul de Youtube început anul trecut.”

Adrian, inginer de sistem în informatică: „Îmi lipsește să merg la Bruxelles unde e sufletul meu. Tipurile de beri și libertatea de călătorie sunt tot ce contează acolo. Abia aștept să îmi iau bilete de joi până luni în toate țarile din UE în vreo 15 weekenduri la rând.”

Ștefan, student la Facultatea de Agricultură din București: „În opinia mea România nu a avut nici de câștigat nici de pierdut deoarece în țara noastră industria la momentul acela era la “pământ”, fapt pentru care am atras câteva firme la noi în țară pentru a-și dezvolta businessul, aici având forța de muncă ieftină. Printre altele, sunt o serie de avantaje cum ar fi libera circulație, posibilitatea de a te angaja foarte ușor în spațiul UE. Impactul a fost destul de mare cu aceata pandemie și se simte restricția. Prima dată după ce se vor ridica restricțiile am să mă duc cu siguranță într-o vacanță într-o țară în Europa.”

Ziua Europei este o sărbătoare anuală care celebrează pacea și unitatea pe continentul european. Această dată marchează ziua istorică în care a fost pronunțată Declarația Schuman. Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe din 1950, propunea la vremea aceea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa care să înlăture posibilitatea începerii unui nou război între țările europene. Primul pas pentru crearea Uniunii Europene a fost făcut la 9 mai 1950.

Ioana Nicolae
Article by Ioana Nicolae

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul UNIBUC, specializarea Publicitate.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment