80% dintre persoanele spitalizate cu noul coronavirus au avut simptome chiar și două luni mai târziu – un nou studiu

0 Comment
177 Views

Un nou studiu privind persoanele evacuate din spital după tratamentul pentru Covid-19 a constatat că 4 din 5 dintre ele au raportat încă simptome chiar și 2 luni mai târziu.

Cercetările publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane au privit 143 de pacienți din Italia care au fost spitalizați cu Covid-19 și au supraviețuit.

În medie, pacienții au fost evaluați la două luni de la debutul primului lor simptom Covid-19 și au petrecut două săptămâni în recuperarea spitalului. 28 de pacienți au primit ventilație invazivă sau non-invazivă și pentru a fi incluși în studiu, au trebuit să fie externate din spital și să fi testat negativ virusul. La momentul evaluării, niciunul dintre pacienți nu a raportat febră sau vreun simptom de Covid-19 acut, dar peste jumătate au raportat oboseală și 43% au raportat îngreunarea respirației. Aproape o treime dintre supraviețuitori au raportat dureri articulare, iar 22% au avut dureri în piept.

Doar 13% dintre pacienți nu au avut niciun simptom legat de Covid-19 după 2 luni, în timp ce peste jumătate dintre oameni au raportat trei sau mai multe simptome. De asemenea, studiul a adresat pacienților o serie de întrebări legate de calitatea vieții lor, 44% dintre pacienți spunând că aceasta vieții lor este mai proastă decât înainte de a fi bolnavi.

Covid-19 este adesea descrisă ca o boală care afectează grav doar persoanele în vârstă, dar persoanele profilate în acest studiu aveau între 19-84 ani, cu o vârstă medie de 57 de ani.

De remarcat, studiul a analizat doar persoanele care au fost spitalizate cu Covid-19, astfel încât rezultatele ar putea să nu reflecte persoanele care au avut Covid-19 mai puțin sever, fără a necesita spitalizare. În plus, aproape trei sferturi dintre pacienți au prezentat semne de pneumonie interstițială atunci când sunt în spital și nu este neobișnuit ca oamenii să prezinte simptome timp de câteva luni după o pneumonie severă, chiar dacă nu este cauzat de coronavirusul SARS-CoV2.

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Anul 2020 în istorie: Pandemia a influențat știința, politica și atitudinile sociale

Fără îndoială, anul 2020 a fost anul marcat de pandemia...

Anul 2020 în istorie: coronavirusul a oprit planeta. Lumea s-a schimbat, omenirea nu!

Coronavirusul a oprit planeta în loc Fără îndoială, nimeni nu...

Leave your comment