6 măsuri care pot scădea procentul celor care se îmbolnăvesc

0 Comment
60 Views

Conform lui Viorel Rotilă, managerul Federației „Solidaritatea Sanitară” procentul angajatilor din sănătate infectați cu noul coronavirus este de 7,3% din totalul cetățenilor infectați, iar ideal ar fi ca aceasta să scadă la 4,5%.

Iată propunerile Federației „Solidaritatea Sanitară” pentru scăderea numărului de infectări în cadrul personalului medical.

1. Constituirea unui centru de sprijin al spitalelor care să ofere know-how
“ Noi am indicat ANMCS ca fiind cea mai bună instituție pentru a face acest lucru, deoarece are practică în verificarea circuitelor spitalelor și are rețele adecvate în toate spitalele. Acest centru de sprijin ar trebui să ofere rapid consultanță spitalelor, în privința construirii designului circuitelor. La ora actuală, funcționăm ca în vreme de război, încă avem corturi în curtea spitalelor, ceea ce este o aberație” , a spus managerul.

2. Oferirea de materiale de protecție adecvate tipului de risc pentru toți salariații


3. Mobilizarea turor instituțiilor responsabile în formarea și atenționarea continuă a salariaților privind lucrul în noile condiții
“Avem organisme profesionale care nici acum nu au gândit o strategie integrate de intervenții astfel încât să sprijine salariații, să îi invețe până la nivelul dobândirii competențelor necesare, formare până devine practică efectivă”, a explicat Viorel Rotilă.

4. Reamintirea la cel puțin două săptămâni în privința pericolului pe care îl reprezintă fiecare gest profesional
“Ar trebui să identificăm gesturile profesionale care cresc pericolul. Este un context straniu, toți trebuie să ne adaptăm la ceea ce se întâmplă”, a afirmat sindicalistul din sănătate.

5. Investițiile
“Cea mai importantă este în sistemele de ventilație din unitățile sanitare, având în vedere transmiterea aerogenă de transmitere a virusului, iar studiile înclină tot mai mult asupra acestei modalități de transmitere. Vedem studii care ne indică faptul că în spitale deficitul în materie de ventilație generează adevărate probleme. Nu știu dacă există vreun spital cu secții COVID care să aibă sisteme de ventilație cu presiune negative, acele sisteme în care aerul are o singură direcție de circulație. Ne interesează ca în momentul în care deschizi ușa, aerul să vină doar din afară înăuntru, și nu invers, în momentul în care vorbim despre un salon cu pacienți infectați. Știu că fiecare salon în care sunt tratați pacienți a căror tratament implică procedure bazate pe aerosoli ar trebui să aibă acest tip de ventilație”, a spus Rotilă.

6. Consiliere psihologică

“ Nu se ocupă nimeni de personalul medical. A apărut conceptul focarelor de caféa. Unul dintre colegi a lansat acest concept, constatând că în spitalul dumnealui au existat câteva cazuri în care salariații stăteau de vorbă și s-a presupus că de acolo s-au infectat. Noi spunem că este un concept greșit, dar el a circulat destul de mult. Salariații nu se infectează că stau la cafea. Ei simt nevoia să stea de vorbă unii cu alții. Dacă nu ai contruit spații sociale care să asigure protecția în momentul în care trebuie să comunice unii cu alții, automat există riscul de infecție. Mai mult decât atât, salariații sunt nevoiți, din nefericire, să se sprijine psihic unii pe alții. În loc să gândim un sistem integrat de sprijin psihologic , să stea cineva de vorbă cu ei măcar săptămânal, să evalueze din această perspectivă, ne trezim că i-am lăsat de izbeliște. Acest lucru poate să crească suplimentar riscul de infectare”, potrivit sindicalistului.

Sursa: https://rohealthreview.ro/

Elena Catana
Article by Elena Catana

Absolventă a Facultății de Științe Politice - UB, în prezent masterandă a Facultații de Psihologie și Științele Educației, am fost voluntar în cadrul mai multor ONG-uri încercând să fac o schimbare în bine în societatea românească.


Miturile și teoriile conspirației legate de vaccinul Covid-19 au fost demascate

În această săptămână, Marea Britanie a intrat în istorie ca...

Leave your comment